Ta isvägen ut till öarna

Surrealistiskt säger långväga besökare om Luleås fantastiska isvägar. Soliga vårvinterdagar plockar folk fram solglasögonen och vallfärdar ut på isen.

Man åker långfärdsskridskor, sparkar, cyklar, pimplar eller tar en promenad till Gråsjälören för ett fika med nygräddade våfflor. Vindskydd och rastplatser för soldyrkare och fikasugna finns uppsatta längs vägen. Tar du bilen ut på isen kan du äta lunch på Hindersön och Jopikgården som har öppet hela vintern.

Isvägarna startar mitt i stan i Luleås norra och södra hamn och är upplogade redan i månadsskiftet januari/februari. Den som bara vill ha en kort promenad eller skridskotur (ca 5 km) väljer den del av vägen som går mellan hamnarna via Gültzauudden. Ut till den lilla kobben Gråsjälören är det ungefär lika långt, förutsatt att man startar vid södra hamnen. Här kan du slå dig ned i solen med en våffla och en kopp kaffe och njut av vintern och utsikten och alla människor som bara har det bra.

Att köra bil på isen ut till skärgårdsöarna är garanterat en upplevelse du aldrig glömmer. Sandön, Hindersön, Junkön och Storbrändön, ute i havsbandet, hör till de öar du når med bil. Skyltar talar om när isvägarna är öppna för biltrafik – så du behöver inte oroa dig för att isen inte håller. 

Läs mer om Luleås fabulösa isvägar

[http://www.lulea.se/forinvanare/fritidochidrott/luleaskargard/vinter/isvagar.4.6ebed23a109d954a359800014460.html]

Sidansvarig och kontakt: Åsa Svedjeholm

Publicerad: 9 maj 2011

Uppdaterad: 21 februari 2012

Luleå tekniska universitet