Bild; LTU-studenternas lösning har antagits för skarpt test
Tretton studenter inom LTU:s rymdprogram har antagits för skarpt test av förslag om lödning i rymden.

Studentförslag får testas skarpt i rymden

Studenter inom rymdutbildningen vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett sätt att
löda i rymden, under låg gravitation, utan att kvaliteten på lödningen försämras. Deras förslag kan spara stora summor inom internationella rymdprogram och om allt går som planerat kommer den att ingå i ett skarpt rakettest från raketbasen ESRANGE i Kiruna

- Vi är väldigt stolta över att ha blivit accepterade till REXUS som är ett raketburet experiment för universitetsstudenter, säger  Anders Svedevall, studenternas projektledare.

Studenterna vid Luleå tekniska universitet, i ”The SOLAR team” som man kallar sig, har kanske löst ett problem som det amerikanska rymdorganet NASA tidigare identifierat. I två experiment, bl a på den internationella rymdstationen ISS, har man upptäckt att lödningar som gjorts under låg gravitation innehåller gasbubblor som försämrar kvaliteten avsevärt. Därför görs i dagsläget inga lödningar i rymden.

- Om en kondensator går sönder t ex måste man skicka upp ett helt nytt instrument istället för att löda dit en ny kondensator, vilket självklart kostar stora summor för rymdprogrammen, säger Anders Svedevall.

Rymdstudent inom "The SOLAR team" arbetar i labmiljö

Studenternas ena lösning på problemet går ut på att genomföra lödningen i vakuum, men man har även en andra lösning.

- Den andra idén är att ha ett gasflöde runt proven för att få ett internt flöde i lödtennet och på så sätt få bubblorna till ytan, säger Anders Svedevall.

LTU-studenternas lösning har valts ut att ingå i Rexus/Bexusprogrammet, vilket är ett samarbete mellan European Space Agency (ESA), Swedish National Space Board (SNSB), Swedish Space Corporation (SSC) och Deutsches Zentrum fuer Luft- und Raumfahrt (DLR). Det innebär i sin tur att studenterna i ”The SOLAR team” vid Luleå tekniska universitet får möjlighet att testa sina lösningar i skarpt läge. I teamet ingår Robert Lindberg, Hamoon Shahbazi, Björn Sjödahl, Björn Paulström, Elisabet Wejmo, Maja Nylén, Johan Strandgren,  Anders Svedevall, Martin Eriksson, Anneli Prenta, Johanna Åstrand, Adrian Lindqvist, Sara Widbom

- Våra lösningar kommer skjutas upp med en raket från ESRANGE och testas under verkliga förhållanden, säger Anders Svedevall.

Proven kommer att utföras i var sin kammare under flygningen. En tredje kammare kommer att användas för att göra experimentet i en trycksatt miljö, precis som NASAs experiment, för att få något att jämföra med. Ytterligare ett referensprov genomförs på marknivå. Uppskjutningen sker i mars 2013.

Sidansvarig och kontakt: Leif Nyberg

Publicerad: 26 januari 2012

Uppdaterad: 20 januari 2014

Luleå tekniska universitet