Sandra_Josefine_internationell ekonomi_luleå_tekniska_universitet.jpg
Sandra Nguyen, 26 år från Helsingborg och Josefine Gustafsson, 24 år från Stockholm är studenter på Internationell ekonomi kandidat vid Luleå tekniska universitet och tar examen i juni 2013.

Med världen som arbetsplats

2010 flyttade Josefine Gustafsson och Sandra Nguyen, från Stockholm respektive Helsingborg, till Luleå för att plugga Internationell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.
– Jag ville plugga i en lite mindre stad, hittade LTU och tyckte att Luleå var perfekt, säger Josefine.

Hon fortsätter.

– I en mindre stad blir det tightare relationer mellan de man pluggar med och med lärarna. Det är mycket mysigare. På LTU är man inte en i mängden. Man syns och är viktig. Man säger hej till varandra i klassen och till lärarna. I Luleå är alla trevliga och öppna och det känns vänskapligt. I Stockholm rusar man bara förbi varandra, säger Josefine.

Josefine och Sandra hade tidigare studerat kinesiska i Kina på varsitt håll och fann direkt varandra när de träffades på LTU. Sandra har dessutom en kandidatexamen i Sydöstasienkunskap från Lund, men studietiden på LTU toppar det mesta enligt henne.

– De här tre åren var de bästa i mitt liv, förutom Kina. Här på LTU känner jag att jag fick leva ett riktigt studentliv, säger Sandra.

Vad kan ni berätta om utbildningen?

– Den är bra och jag gillar upplägget. Jag gillar att jag kan gå förbi och fråga lärarna saker och de svarar alltid på mail, säger Sandra.

– Det finns många bra lärare och jag gillar kursinnehållet. Generellt har den varit väldigt bred. Vi har fått lära oss många olika delar av företagsverksamhet. Jag har fått en inblick i vad jag tycker är roligt och mindre roligt. Sen har vi haft möjlighet att åka utomlands. Det har varit jättebra, säger Josefine.

– Vår lärare i nationalekonomi, Olle Hage, fick pris för bästa lärare. Jag tycker om honom. Han är sträng och har höga krav, men man lär sig väldigt mycket på hans kurser. Tack vare honom tycker jag att nationalekonomi är jättekul. Det visste jag inte innan. Han gjorde det verkligen roligt att gå till hans lektioner, säger Sandra.

– Ja, han är verkligen jätteduktig och man märker att han har en djup kunskap inom nationalekonomi, säger Josefine.

Ljus framtid för ekonomerna

För ett halvår sen var de båda studenterna oroliga för att inte hitta ett jobb efter examen, men de oroade sig helt i onödan.

– Jag kommer att åka på ett tre månaders internship till Kina för att jobba med finansiella analyser. Företaget heter Mettler Toledo och finns i hela världen. Det är ett schweiziskt bolag men det är nästan bara kineser som är anställda på plats i Kina. Jag har jobbat med kineser förut så jag vet hur det funkar. Det är det jag vill göra – jobba på ett internationellt företag, säger Josefine.

– Jag fick praktik på Toyota som marketing developer men det var ett kontrakt på ett år, så jag sökte ett masterprogram i Lund och blev antagen. I framtiden vill jag gärna jobba på en bank utomlands, säger Sandra.

Avslutningsvis, har ni något tips till blivande studenter?

– Ta tillfälle att bli medlem i olika föreningar. Det kan både ge nya vänner och jobb, säger Sandra.

– Det finns mycket hjälp att få. Exempelvis LTU karriär som kan hjälpa till med hur man skriver cv och personligt brev. Gör det medan du är här, för sen försvinner du och då kanske du får betala jättemycket för samma hjälp, avslutar Josefine.

Sidansvarig och kontakt: Melina Granberg

Publicerad: 4 juni 2013

Uppdaterad: 22 augusti 2013

 

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. 
Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. 
Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 700 anställda och 16 000 studenter.

 

Luleå tekniska universitet • 971 87 Luleå • Orgnr: 202100-2841 • Telefon: 0920 49 10 00 • Fax: 0920 49 13 99 • Studenttorget: 0920-49 20 00
E-post allmänna ärendenFrågor om studier • Om webbplatsen  • © Luleå tekniska universitet 2015