Karin Isacsson
Karin Isacsson är 24 år och kommer från Lund. Hon studerar tredje året på internationell ekonomi kandidat, med en inriktning mot marknadsföring. Foto: Melina Granberg

"Här möts studenter från hela Sverige"

Hej Karin! Vem är du?

– En sprallig och social skåning som ständigt är ute efter nya utmaningar. Det kanske låter klyschigt, men jag trivs bäst när jag har jobb upp över öronen och känner att jag gör skillnad samtidigt som jag lär mig något nytt och utvecklas. Att jag hamnade i Luleå beror på vintern och närheten till skidåkning. En kompis till mig pluggade redan på LTU och pratade väldigt gott om universitetet.

Varför läser du internationell ekonomi?

– När jag var liten brukade jag ofta leka kontor med gamla fakturor, checkhäften, låtsaspengar och en avklippt telefonlur. Jag har varit intresserad av affärsverksamhet så länge jag kan minnas och gillar att resa och uppleva främmande kulturer. En stor anledning till att jag valde just denna utbildning var på grund av att det ingår utlandsstudier i programmet. Till hösten läser jag min sista termin i Mexico.

Hur skulle du beskriva din utbildning?

– Utbildningen har gett mig möjlighet att få träffa och jobba med intressanta människor från hela Sverige som delar mitt intresse för affärsverksamhet. I majoriteten av kurserna ingår det olika typer av projektarbeten, vilket ger oss möjlighet att öva på vår samarbetsförmåga och att tillämpa våra teoretiska kunskaper praktiskt. Det är viktigt att komma ihåg att det är upp till studenten själv att ansvar för sina studier. Vi har mer tid till egna studier än vad vi har föreläsningar och därför är det viktigt att utnyttja tiden så att man håller sig i fas med plugget.

Hur är det att studera på LTU?

– Det som är speciellt roligt med LTU är att studenter inom många olika program läser på ett och samma campus som är lagom stort. Det blir en helt annan sammanhållning och gemenskap och man knyter värdefulla kontakter mellan programmen. Vill man engagera sig i aktiviteter utanför sina studier så finns det något som passar alla. Själv har jag engagerat mig i allt från styrelsearbete inom ideella organisationer på campus till branschråd ute i näringslivet. 

Hur bor du?

– Ett par månader in i studierna så frågade en klasskompis till mig om jag ville flytta ihop med henne och en annan tjej i en nybyggd fyra på tionde våningen med inglasad balkong och utsikt över hela Luleå. Det lät inte helt fel så jag tackade ja. Idag bor jag kvar, men med två helt andra studenter som också pluggar ekonomi. Jag trivs hur bra som helst!

Vad gör du på fritiden?

– Jag älskar snö och vintersporter så under vintern brukar jag ge mig ut i skidbacken, åka pulka (extra roligt när man är lite äldre) eller äventyra lite på isen som omringar hela Luleå. Jag umgås självklart mycket med vänner och vi gör allt från att laga mat till att gå på studentfester eller gå ut på stan. Sedan har jag en del engagemang utöver mina studier som jag också sitter och jobbar med på min fritid.

Vad tycker du om Luleå?

– Jag blev positivt överraskad när jag flyttade hit. Det finns betydligt mycket mer att göra i Luleå än vad man kan tro. Det är en charmig stad med trevliga människor och massor av studenter från hela Sverige. Jag trodde att de flesta på LTU skulle vara från Norrland. Jag har ganska nyligen börjat röra mig ute i näringslivet där det är full fokus på tillväxt och jag skulle absolut kunna tänka mig att stanna kvar och jobba i Luleå efter min examen.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag är en nattmänniska och jobbar eller pluggar ofta in på småtimmarna. Om jag inte har något inbokat på morgonen försöker jag alltid kliva upp senast klockan 10. Sen bär det av till skolan där jag sitter och jobbar.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Efter min kandidatexamen vill jag ta en masterutbildning i International Business. Jag är lite inne på att söka den som finns på LTU eftersom jag trivs så bra här uppe och har börjat knyta många kontakter i det lokala näringslivet. Min ambition är att jobba internationellt med affärsstrategi.

Något råd till den som funderar på att läsa vid LTU?

– Ställ dig i bostadskö så snabbt du kan! Jag hade inget boende när jag flyttade upp till Luleå, men det löste sig bra. För er som är från sydligare breddgrader så måste jag bara säga att kylan och ”mörkret” inte är det minsta jobbigt. Det går att göra roliga saker under vintern här uppe och Luleå har flest soltimmar i hela Sverige. Det är ljust dygnet runt i maj och juni.

Något annat du vill säga?

– Ta chansen och läs vidare! Man träffar så många människor och lär sig så mycket mer än vad som bara står i teoriböckerna.

Karin Isacsson berättar om studentlivet

Sidansvarig och kontakt: Melina Granberg

Publicerad: 24 februari 2016

Uppdaterad: 29 mars 2016

 

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 800 anställda och 15 000 studenter.

 

Luleå tekniska universitet • 971 87 Luleå • Orgnr: 202100-2841 • Telefon: 0920 49 10 00 • Fax: 0920 49 13 99 • Studenttorget: 0920-49 20 00
E-post allmänna ärendenFrågor om studier • Om webbplatsen  • © Luleå tekniska universitet 2016