Gabrielle Cederholm
Gabrielle Cederholm, 21 år, kommer från Göteborg. Läser rättsvetenskap, tredje och sista året.

Ett äventyr i Norrland blev bästa valet

Gabrielle Cederholm drömmer om att bli vd, bygga en herrgård och att cykla från Göteborg till Gibraltar. Men närmast siktar hon på att ta examen och få ett utvecklande jobb som jurist.

Just nu läser hon kursen allmän rättslära som är den sista innan examensarbetet. Jag frågar henne vad det innebär.

— Vi skriver ett PM i veckan om ett ämne. Det handlar inte om paragrafer utan är mer filosofiskt inriktat. Vi får svara på frågor som Vad är lag och behöver den finnas? Det är nytt och ganska roligt. Vi får lära oss hur lagen kom till, vilket gör att man får förståelse för rättssystemet och en helhetsbild.

Varför valde du att läsa rättsvetenskap på Luleå tekniska universitet?

— Det blev LTU av många anledningar. Det här programmet innehåller mycket juridik och frihet att välja egna kurser, vilket tilltalar mig. Det verkar också vara mindre klasser än på större lärosäten och det är positivt. Sen ville jag flytta och testa något nytt. Det kändes roligt att uppleva Norrland, som ett litet äventyr, säger Gabrielle med ett leende.

Livet på LTU

Vid campusområdet finns mataffär, vårdcentral, tandläkare, gym, restauranger, caféer, uteställe och studentbostäder. Gabrielle är en av dem som har skolan precis utanför dörren, vilket är en av orsakerna till att hon trivs så bra.

— Det är aldrig långt någonstans. Allt man behöver är samlat. På fritiden umgås jag med vänner och är aktiv i kåren. Det finns alltid saker att göra. Jag har inte åkt skidor än men jag går på många sittningar. Det känns som att det hör till.

Hur ser undervisningen ut?

— Förutom föreläsningar, grupparbeten och PM som ska skrivas så har vi många övningspass. Då delas vi upp i mindre grupper för att diskutera juridiska frågeställningar med lärarna. Lärarkontakten är jättebra. Det är en av de bästa sakerna med programmet. De kan våra namn och är alltid hjälpsamma.

Skulle du rekommendera någon att plugga här?

— Ja absolut. Jag tycker att det är det bästa valet jag har gjort – överhuvudtaget! Jag har haft skitkul och har fått jättemånga vänner. Första dagen på nolleperioden* kom en kille fram och pratade med mig och nu är han min bästa vän.

Gabrielle avslutar med att säga att det finns en helhet här som ger möjlighet till en bra studietid.

— Dessutom har det varit skönt att flytta 130 mil. Att få ta hand om sig själv och stå på egna ben!

 

*Nolleperioden. Två veckors frivillig introduktion för nya programstudenter. Syftet är att de nya studenterna ska vänja sig vid universitetslivet, lära känna varandra och ha roligt tillsammans. Aktiviteterna planeras och genomförs av så kallade Phösare (studenter från högre årskurser).

Sidansvarig och kontakt: Melina Granberg

Publicerad: 6 mars 2012

 

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. 
Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. 
Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 700 anställda och 16 000 studenter.

 

Luleå tekniska universitet • 971 87 Luleå • Orgnr: 202100-2841 • Telefon: 0920 49 10 00 • Fax: 0920 49 13 99 • Studenttorget: 0920-49 20 00
E-post allmänna ärendenFrågor om studier • Om webbplatsen  • © Luleå tekniska universitet 2015