datateknikblå
Civilingenjör Datateknik, 300.0 Högskolepoäng

Fakta 2011/12

Det här är katalogen för 2011/12, du kan också gå till 2013/14, 2014/15

Behörighet

Grundläggande behörighet, grundnivå

Särskild behörighet

FyB, KeA, MaE (Områdesbehörighet 9)


Tillträdesnivå

Grundnivå


Examen

Civilingenjörsexamen


Urval


Civilingenjörsutbildningen i datateknik - praktiskt handlag med datorer och programvara vävs samman med djup teoretisk förståelse.

Vad gör att Google kan hitta information så snabbt? Hur konstruerar man en stabil autopilot och ett pålitligt flygledarsystem? Hur fungerar MSN och Skype? Var går egentligen gränsen för distansöverbryggande videokonferensteknik? Med en civilingenjörsexamen i datateknik har du kompetensen att ge svar på sådana frågor. Du är skicklig i att konstruera datorbaserade lösningar på komplexa problem. Du kan utveckla styrsystem med mikroprocessorer, optimera datornätverk, tillverka applikationer för att koda, överföra och visualisera information i realtid - allt tillämpbart inom så skilda områden som medicin, processindustri och underhållning.

De första åren läser du grundkurser inom matematik och fysik kombinerat med ämneskurser inom bl.a. programmering, datorteknik, modellering och ingenjörsvetenskap. Undervisningen bedrivs till stor del i mindre grupper, vilket ger möjlighet till god personlig kontakt med läraren i kursen. Under ditt tredje eller ditt fjärde studieår kan du välja inriktning inom programmet: mot informations- och kommunikationsteknik, eller mot inbyggda system. Du har sedan stora möjligheter att välja kurser utifrån dina personliga intressen. I din valda inriktning ingår också en större projektkurs, som ofta genomförs tillsammans med studenter från andra program i nära samarbete med olika företag.

Inriktningar

Informations- och kommunikationsteknik:
Här får du lära dig mjukvaruutveckling på djupet. Du kan studera såväl avancerade programmeringstekniker och uppbyggnaden av komplexa datornätverk som utveckling av applikationer för distribuerad multimedia.

Inbyggda system:
Denna inriktning passar dig som är intresserad av datorer som komponenter i större system, t ex bilmotorer och låsningsfria bromsar, tids- och säkerhetskritiska industrirobotar, eller självorganiserande nätverk av små och strömsnåla sensornoder.


Var kan jag jobba?
Utbildningen ger en bred teknisk kompetens, samtidigt som du får expertkunnande inom ditt intresseområde. Du kan arbeta som nyckelperson i något mindre innovationsföretag likväl som vid någon av de större industriföretagens forsknings- eller utvecklingsavdelningar, med möjlighet att göra karriär både som specialist och som chef. Dina kunskaper kan leda till arbete inom de mest skilda områden, t ex teknisk utveckling, naturvetenskaplig forskning eller datateknisk konsultverksamhet. Många går vidare med forskarstudier för att arbeta som forskare och lärare.

Vill du veta mer om utbildningens innehåll?
Fredrik Bengtsson, fredrik.bengtsson@ltu.se, 0920-49 24 31
Jingsen Chen, jingsen.chen@ltu.se, 0920-49 20 44


Programtillfällen

Anmälningskod: LTU-83508
Sista ansökningsdag: 2011-04-15
Starttermin: Höst 2011
Studietakt: 100%
Studietid: Dagtid
Undervisningsform: Normal
Språk: Svenska
Ort: Luleå

 

Publicerad: 18 mars 2011

Luleå tekniska universitet