Toppbild datateknik
Högskoleingenjör Datateknik, 180.0 Högskolepoäng

Fakta 2011/12

Det här är katalogen för 2011/12, du kan också gå till 2013/14, 2014/15

Behörighet

Grundläggande behörighet, grundnivå

Särskild behörighet

FyB, KeA, MaD (Områdesbehörighet 8)


Tillträdesnivå

Grundnivå


Examen

Högskoleingenjörsexamen


Urval


Högskoleingenjörsutbildningen i datateknik - utveckla morgondagens informationsteknik med moderna metoder för systemkonstruktion.

Hur kan Google hitta information så snabbt? Hur fungerar en autopilot? Hur underhåller man ett distribuerat flygledarsystem? Hur åstadkommer man stabil överföring av strömmande data för videokonferenser? Med en högskoleingenjörsexamen i datateknik kan du aktivt delta i utvecklandet av de system som utgör grunden för det moderna informationssamhället. Du behärskar datorns funktionssätt från kretsnivå till avancerade programvarutillämpningar. Du kan utveckla inbyggda system med mikroprocessorer, tillverka effektiva applikationer för informationbehandling och presentation, knyta ihop kommunicerande datorer till en samverkande enhet - allt tillämpbart inom så skilda områden som medicin, processindustri och underhållning.

Högskoleingenjörsutbildningen i datateknik ges i både Luleå och Skellefteå. De första två åren läser du ämneskurser inom programmering, mikrodatorteknik och datorkommunikation, parallellt med grundkurser inom matematik, fysik och företagsekonomi. Undervisningen bedrivs till stor del i mindre grupper, vilket ger möjlighet till god personlig kontakt med läraren i kursen. Under ditt andra och tredje studieår har du stora möjligheter att välja kurser utifrån dina personliga intressen. År tre innehåller också en större projektkurs, som ofta genomförs i nära samarbete med industrin. Utbildningen avslutas med ett examensarbete där du självständigt får tillämpa det du uppnått i tidigare kurser.

Var kan jag jobba?
Utbildningen ger dig ett solitt praktiskt handlag med datorer och moderna verktyg för programutveckling, baserat på en bred datateknisk kompetens. Du kan arbeta som programmerare inom den rena programvaruindustrin, som ansvarig för datorsystemdrift och underhåll inom privata företag eller offentlig förvaltning, som utvecklare av nya intelligenta produkter inom den innovativa IT-sektorn. Med en gedigen utbildning i datateknik har du också goda förutsättningar för att arbeta som egen företagare.

Vill du veta mer om utbildningens innehåll?
Fredrik Bengtsson, fredrik.bengtsson@ltu.se, 0920-49 24 31
Jingsen Chen, jingsen.chen@ltu.se, 0920-49 20 44


Programtillfällen

Anmälningskod: LTU-83505
Sista ansökningsdag: 2011-04-15
Starttermin: Höst 2011
Studietakt: 100%
Studietid: Dagtid
Undervisningsform: Normal
Språk: Svenska
Ort: Luleå
Anmälningskod: Programtillfället inställt.
Starttermin: Höst 2011
Studietakt: 100%
Studietid: Dagtid
Undervisningsform: Normal
Språk: Svenska
Ort: Skellefteå

 

Publicerad: 18 mars 2011

Luleå tekniska universitet