Datorspelsutveckling
Högskoleingenjör Datorspelsutveckling, 180.0 Högskolepoäng

Fakta 2011/12

Det här är katalogen för 2011/12, du kan också gå till 2013/14, 2014/15

Behörighet

Grundläggande behörighet, grundnivå

Särskild behörighet

FyB, KeA, MaD (Områdesbehörighet 8)


Tillträdesnivå

Grundnivå


Examen

Högskoleingenjörsexamen


Urval


Datorspelsindustrin fortsätter att växa, i Sverige har spelförsäljningen fördubblats sedan 2000 och omsatte 2007 ca 2,3 miljarder kronor. Spelföretagen behöver skickliga dataingenjörer och civilingenjörer med specialkunskap inom spelutveckling. Utbildningen förbereder dig inte enbart för spelbranschen utan som spelutvecklare kommer du att kunna jobba inom andra delar av IT-branschen.

Utbildningen är baserad på en ingenjörsutbildning och kombineras med en rad spelprogrammeringskurser samt projekt. Bland dessa kurser finns AI programmering, fysikprogrammering för spel, grafikprogrammering, spelmotorarkitektur, spelproduktion och ett antal spelprojekt. En programmerare jobbar inte själv med att göra spel. För ett modernt 3D-spel behövs kompetens från en rad områden, vid LTU, Campus Skellefteå, utbildas några av dem. Utbildningen är produktionsinriktad, vi skapar produktionsmiljöer där du ges möjlighet att jobba tillsammans med andra utvecklare, spelgrafiker och dylikt för att kunna lära dig kommersiella arbetsmetoder. Målsättningen för utbildningen är att få fram skickliga programmerare och problemlösare som har goda kunskaper inom spelutveckling och spelproduktion och kan jobba inom flera områden. Programmet ger en högskoleingenjörsexamen vilket ställer krav på dina förkunskaper men garanterar också att du efter avslutad utbildning har ett gediget tekniskt kunnande inom området datorspelsutveckling. Ingenjörer är eftertraktade inom många områden, med specialkunskaper i bl a realtidsrendering och andra datorspelsrelaterade tekniker kan man söka sig till många andra brancher, t ex simuleringar och filmproduktion/specialeffekter. Med de gedigna kunskaperna man har i programmering passar man även in i konsultbolag och andra företag som erbjuder programmeringstjänster. Vår målsättning är att utbildningen även skall ge dig ett entreprenöriellt tankesätt för att kunna ta till vara goda idéer och utveckla dessa till produkter eller företag. För att få ett grepp om helhet av programmet rekommenderar  vi att du tittar närmare på utbildningsplanen, vilken finns i utbildningskatalogen och på webben.

Var kan jag jobba?
I Sverige och övriga världen växer dataspelsindustrin, spelindustrin i USA omsätter nu mer än musikindustrin, vilket gör att det behövs fler duktiga spel programmerare. Även filmindustrin behöver programmerare som förstår teknik och arbetsflöden för produktion av specialeffekter. Arbetsmarknaden är god för den som är duktig, har rätt inställning och älskar att göra spel.

Mer information
Vill du se vad studenter på programmet gör nu, och kanske fråga något, gå in på vårt forum : http://www.gscept.com.

Vill du veta mer om utbildningens innehåll?
Patrik Holmlund, patrik.holmlund@ltu.se, 0910-58 53 92
Johannes Hirche, johannes.hirche@ltu.se, 0910-58 57 18


Programtillfällen

Anmälningskod: LTU-82116
Sista ansökningsdag: 2011-04-15
Starttermin: Höst 2011
Studietakt: 100%
Studietid: Dagtid
Undervisningsform: Normal
Språk: Svenska
Ort: Skellefteå

 

Publicerad: 7 november 2013

Luleå tekniska universitet