Grad Show 2012
Laurie Brugger, Framestore kommenterar Jens Helgesons "1910"

2012: Världsledande filmeffekt- och datorspelsföretag möter studenter på LTU

Vid årets ”Grad Show 2012” fick studenter från Luleå tekniska universitet möta flera av världens mest framgångsrika företag inom visuella effekter och datorspel. Företagen känner sedan tidigare till kvaliteten på studenternas arbeten och besökte universitetet för att rekrytera personal.

Londonbaserade företagen Moving Picture Company, Double Negative och Framestore samt de svenska företagen Digital Illusions och Fido Film representerar eliten bland datorspel- och filmefektföretagen. Filmeffektföretagen är kända för effekter i filmer som Avatar, Harry Potter, Inception, Sherlock Holmes, The Golden Compass och spelföretaget Digital Illusions bl a för sin Battlefieldserie.

Mattias Lindahl, VFX supervisor, Fido Film, Stockholm

Mattias Lindahl är väl förtrogen med den utbildning som bedrivs på LTU, Campus Skellefteå. Han har rekryterat folk från LTU de senaste 15 åren.

Mattias läste Datorgrafik på LTU 1995/96 och har därefter gjort en imponerande karriär. Efter 10 år i London, varav 9 på Double Negative flyttade han för två år sedan tillbaka till Sverige. Mattias budskap till LTUs datorgrafikstudenter:
- Man måste inte flytta till London för att göra coola effekter!

För Mattias är det viktigt att hålla kontakten med universitetet. I London kallar man svenskarna för ”Completer finishers” vilket gör att företagen gärna anställer dem. De är ansvarstagande, intresserade, har breda kunskaper och bra driv.
– generellt  kan man säga att det tidigt går att sätta in dem i produktionen. De gör jobbet ordentligt och håller deadline.

Björn Arvidsson, Anneli Larsson och Ludvig Orvegård tillsammans med Thom Archer, Double Negative

Double Negative
Thom Archer, recruiter och Daniel Paulsson

Anledningen till att Thom Archer besöker LTUs Grad Show är att ”det kommer alltid stora talanger från Skellefteå”. Det som imponerade på Thom var studenternas skicklighet och teknik.

Double Negative flyttar till större lokaler i oktober, berättar Thom Archer.
-Vi får då plats för 1300 anställda vilket är en förutsättning för att vi ska kunna anställa mer personal. Idag har företaget 1050 anställda.

På bilden tillsammans med Björn Arvidsson, Anneli Larsson och Ludvig Orvegård, datorgrafik åk 3, som valt att arbeta tillsammans i inriktningsprojektet ”The Ferryman”. Björn Arvidsson ska för övrigt göra sitt examensarbete på Fido film.

Sebastian Salonen, datorspelsutveckling

Sebastian Salonen, Datorspelsutveckling åk 3, Projekt ZebNet Demo

Sebastian Salonen har som inriktningsprojekt valt att göra ett  nätverksverktyg. Han har skapat ett bibliotek som hjälper andra att spela över nätverket. I biblioteket ligger en uppsättning verktyg där man enkelt kan styra saker i stället för att själv bygga allt från grunden.

Viktor Arvidsson och Tobias Widlund samtalar med Joakim Lindqvist, Dice

EA Digital Illusions CE, Stockholm (Dice)

Mikael Lagre, alumn, software engineer,
Joakim Lindqvist, alumn, software engineer

Spelföretaget Digital Illusions som ligger bakom den bästsäljande Battlefieldserien, representerades av Mikael Lagre  och Joakim Lindqvist. Båda är LTU alumner (f.d. studenter) som läst datorspelsutveckling och sedan flera år tillbaka arbetar som spelprogrammerare på Dice.

Tom Reed och Matt Rock, båda MPC tittar på Mariusz Waclawek "Creature for Games"

Moving Picture Company

MPC Ben Owen, recruiter
Matt Rock, recruiter
Tom Reed, Head of Rigging Department

Ben Owen, recruiter på MPC tycker att LTU Skellefteå är rätt plats om man vill rekrytera nästa generations talanger. Han söker personer med passion för visuella effekter och entusiasm.

Anna Swift och Laurie Brugger, Framestore

Framestore

Anna Swift, Recruiter
Laurie Brugger, senior rigger