Mentor Mikael Thorgren, Lindbäcks Bygg och LTU-studenten Alexander Karlsson på Väg- och Vattenbyggnad. Foto: Richard Renberg

Studenter erbjuds mentor

Ett nytt mentorskapsprogram har startat på LTU, via LTU Karriär. Det är fritt för alla studenter som gått minst halva utbildningen att söka till programmet. I första omgången har femton studenter antagits. Alla har fått en mentor inom näringsliv eller offentlig sektor.

Det bjuds på delikat frukost, denna tidiga morgon för samtliga femton LTU-studenter i mentorskapsprogrammet och deras mentorer, på ett av hotellen mitt i centrala Luleå. Både mentorerna och studenterna är här för att njuta av en gedigen frukostbuffé, och för att dra nytta av varandras kompetenser.

Tanken med det nya mentorskapsprogrammet är att studenterna via sina högst personliga mentorer ska få professionella och branschaktuella råd direkt från en nisch som studenten intresserar sig för att söka sig till, efter examen och som passar den enskildes studentens specifika kompetens. För mentorn är det här en möjlighet att träffa en kompetent LTU-student, som snart är utexaminerad och redo för arbetsliv och karriär.

Två av dem som klunkar i sig av det nybryggda, svarta frukostkaffet denna morgon, är LTU-studenten Alexander Karlsson som läser Väg- och Vattenbyggnad och som snart kommer att stå till arbetsmarknadens förfogande som en av de många starkt efterfrågade civilingenjörerna i samhället, och så mentorn och civilingenjören Mikael Thorgren, på Lindbäcks Bygg.

– Vi har diskuterat mycket examensjobb när vi har träffats och jag har stöttat Alexander till att våga driva igenom sin egen idé på examensjobb. Brinner man för något blir resultatet mycket bättre och de kontakter man får under examensjobbet är bra referenser när man söker jobb, säger Mikael Thorgren.

Konkret har mentorskapet hittills gett Alexander Karlsson, att han har vidareutvecklat sin egen exjobbsidé som han nu vågar testa .

– Den handlar om något nytt inom projektledning och logistik,avslöjar han.

Ronny Olovsson, VD Vinter Kommunikationsbyrå gav inspiration och bjöd på egna erfarenheter

Minst en gång per månad har studenten och mentorn ett eget möte där allt från exjobb till karriär diskuteras. Bakom Mentorskapsprogrammet står LTU Karriär.

– Det här är ytterligare ett sätt för LTU- studenter att få kontakter in i arbetslivet och på så sätt ökar deras anställningsbarhet. För företagen och myndigheterna ger det här kontakter till snart utexaminerade studenter från LTU som inom kort kan komma att bli intressanta för dem, säger ansvarig Jennie Hägg, LTU Karriär.

I vår finns det möjlighet att söka till höstens mentorskapsprogram.

Sidansvarig och kontakt: Katarina Karlsson

Publicerad: 9 februari 2012