Bild; I & Co, studenter vid LTU vann SM i Yukigassen
Studentlaget I & Co på prispallen efter vinst i årets SM i Yukigassen vid Luleå tekniska universitet

Nytt LTU lag vann årets SM i Yukigassen

Efter en hård final mot Piteålaget KREwasion Invation vanns årets SM i Yukigassen av I & Co. Laget, som består av studenter som läser Industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, har ägnat mycket tid åt förberedelser och är nöjda med sin seger.

Vinnarlaget I & Co direkt efter slutsignalen. Foto Pontus Edman. Se fler foton av Pontus Edman längst ner i artikeln.
Mårten Sandström, student och talesman för I & Co

- Det är tredje året vi spelar i Yukigassen SM, första året kom vi tvåa och fick åka till EM i Finland, förra året kom vi trea och i år vann vi och det känns oerhört bra, säger Mårten Sandström lagets talesman.

Även SM titeln i fyrverkeri avgjordes under kvällen, mellan 4 tävlande lag, och den vanns av ett lag från Chalmers tekniska högskola.

- Vinnaren har med färgsprakande variation och med ett rytmiskt tempo lyst upp Luleås vintermörkret på ett krispigt och konstnärligt sätt, förklarade juryns ordförande.

Johan Sterte rektor vid Luleå tekniska universitet

Årets upplaga av SM i Yukigassen, där 16 lag tävlade, invigdes traditionsenligt av Johan Sterte rektor vid Luleå tekniska universitet. Han konstaterade att snöbollstävlingen nu utvecklats till ett SM värt namnet och påpekade att det är studenter vid Luleå tekniska universitet som tagit initiativ till att det japanska snöbollskriget har fått ett eget SM i Sverige, nu väl etablerat.

- Jag tycker att vi alla ska arbeta för att det ska bli en olympisk sport, om inte förr så till 2026, tyckte Johan Sterte.

Anita Louise Rubach och Kjell Kjaer från Harstad i Nordnorge

Att intresset för snöbollssporten har växt med åren visade sig i en publik som, sammanräknat under kvällen, säkert var minst 1000 personer.

- Ja folk har ju kommit och gått under kvällen och jag bedömer att ungefär så många har varit här och då får man ju vara helnöjd, säger Karin Jonsson LTU' s projektledare för SM i Yukigassen.

Ända från Harstad i Nordnorge kom Anita Louise Rubach och Kjell Kjaer för att titta på fyrverkerier och SM i Yukigassen.

- Det er veldig bra og vi kom hit bare for dette, sade det glada paret.

Universitetets direktör Staffan Sarbäck i rektorslaget på alla fyra efter matchen

I de inledande kvalmatcherna, där alla 16 lagen skulle ”mätas in”, kunde man bl a notera att vetanerna och fjolårets segrare i Yukigassen SM Backyard Porsön klarade sig bra. Inte riktigt lika bra gick det för Rektorslaget som fick se sig slaget av LKAB's lag.

Inför semifinalerna hade spänningen koncentrerats till fyra lag, där I & Co fick möta basketproffsen i laget Armada och fjolårsvinnarna Backyard Porsön mötte KREwasion Invation. Lite oväntat kanske så fick basketspelarna i Armada se sig besegrade av studentlaget I & Co. Trots det var laget på gott humör.

Håkan Larsson, legendarisk basketproffs och lagledare för ARMADA med spelare från LF och Northland basket

- Riktigt rolig match, men vi är grymt besvikna, tyckte lagledaren Håkan Larsson.

Även den andra semifinalmatchen fick ett omvälvande slut efter sluten domaröverläggning. Regerande mästarna i Yukigassen tre år i rad besegrades nämligen av KREwation Invation som är ett blandat lag av studenter och deras kompisar från Piteå.

Fjolårssegrarna Backyard Porsön fick se sig besegrade i årets upplaga av SM i Yukigassen

Bronsmatchen blev lite av antiklimax tyckte många medan andra skrattade gott. Tre uppgjorda set blev mer spex än match och till sist avgjordes det hela med straffar som vanns av Backyard Porsön.

I den avgörande finalen blev det alltså I & Co som blev årets svenska mästare i Yukigassen.

Snön yrde om spelarna. Foto Pontus Edman
Motståndarna får smaka på hårda bollar. Foto Pontus Edman