Ingemar Eriksson
Ingemar Eriksson är glad och nöjd efter att ha avlagt sin licexamen

Licentiatexamen av Ingemar Eriksson

I juni presenterade Ingemar Eriksson sin Licentiatavhandling. Titeln ”Optical Monitoring and Analysis of Laser Welding” avslöjar att forskningen handlar om optisk övervakning och analys av laser svetsning.
Den röda tråden har varit användningen av höghastighetskameror för att se hur lasersvetsning ser ut i verkligheten.

Ytstruktur i nyckelhålet filmad

Ett exempel på forskningen är användningen av en Photron SA-1 kamera som i 180,000 bilder per sekund fångade bilder från laser svetsning. Genom att zooma in på nyckelhålets framkant kunde ytstrukturen inuti nyckelhålet avbildas. På videofilmerna går det tydligt se att ett kontinuerligt neråtgående flöde på nyckelhålets framkant när man svetsar vid lite högre hastighet. Genom en egenutvecklad algoritm kunde flödeshastigheten mätas och analyseras och det visar sig att flödet på nyckelhålets front är proportionell mot laser effekten.

Avhandlingen i sin helhet finns att ladda ner via nedanstående länk:

"Optical Monitoring and Analysis of Laser Welding"

[http://pure.ltu.se/portal/sv/publications/optical-monitoring-and-analysis-of-laser-welding%28a0dc1649-b3c5-45b0-964d-82e83bdb8b3e%29.html]

Sidansvarig och kontakt: Hans Engström

Publicerad: 2 september 2011

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden.
Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet.
Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 700 anställda och 16 000 studenter.

Luleå tekniska universitet • 971 87 Luleå • Orgnr: 202100-2841 • Telefon: 0920 49 10 00 • Fax: 0920 49 13 99 • Studenttorget: 0920-49 20 00
E-post allmänna ärendenFrågor om studier • Om webbplatsen  • © Luleå tekniska universitet 2015