Projektet finansieras av Formas med tre miljoner kronor och löper över tre år.

Referensgruppen kommer att bestå av forskare och myndighetspersoner från Sverige, Finland, Danmark, Tyskland och Storbritannien.

Hur effektiva är klimatlagar?

I nuläget har fem europeiska länder infört klimatlagar. Sverige står på tur, men frågan är om klimatlagarna kan hjälpa till att minska klimatförändringarna? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på.

– Klimatlagar är ett nytt sätt att hantera klimatfrågan, både i Sverige och i EU. Ingen vet ännu hur effektiva de är och under vilka omständigheter de leder till förbättringar inom klimatpolitiken. Därför är det viktigt att ta reda hur verksamma de är, säger Charlotta Söderberg, universitetslektor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Storbritannien var först ut att införa klimatlagar 2008. Sedan dess har fler länder följt i samma fotspår. Charlotta Söderberg och Simon Matti, biträdande professor i statsvetenskap, ska nu utveckla ett analytiskt ramverk för hur dessa lagar kan studeras, och i nästa steg utvärdera dem och jämföra de olika länderna.

– Vi kommer att ta fram ett verktyg som helt saknas idag, säger Charlotta Söderberg.

Forskningsresultaten kommer dels bli viktiga för Sverige som står inför att införa klimatlagar. Dels kommer generell kunskap skapas för alla som jobbar med klimatlagstiftning i andra länder och på EU-nivå.

Kan skapa långsiktighet i en ombytlig värld

En bakgrund till införandet av klimatlagar handlar om att skapa stabilitet i klimatpolitiken och få den att hålla i sig över regeringsskiften.

– En policy är lättare att ändra på vid regeringsskiften, men en lag skiftas inte lika lätt. I klimatfrågan handlar det jättemycket om att få privatpersoner och företag att ställa om, men de vågar inte göra det om politiken kan förändras. Klimatlagar blir ett sätt att uppnå långsiktighet i en ombytlig värld, säger Charlotta Söderberg.

Vad är en klimatlag?

– En klimatlag styr regeringens klimatarbete. Antingen genom att reglera hur olika processer ska gå till, eller genom att reglera vilka resultat som ska uppnås och när. Ibland både och, avslutar Simon Matti.

Charlotta Söderberg om forskningen kring klimatlagar

Charlotta Söderberg, Universitetslektor
Organisation: Statsvetenskap, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Simon Matti, Biträdande professor

I media:

Norrbottens-Kuriren

[https://web.retriever-info.com/go/?s=50866&x=0defb1a416b30f2794fba71a553237d5&sa=2030081&p=935141&d=050866201701176ab1187dfee7fef844205134ac89b228&a=57758]

Sidansvarig och kontakt: Melina Granberg

Publicerad: 9 januari 2017

Uppdaterad: 17 januari 2017

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 800 anställda och 15 000 studenter.

Luleå tekniska universitet • 971 87 Luleå • Orgnr: 202100-2841 • Telefon: 0920 49 10 00 • Fax: 0920 49 13 99 • Studenttorget: 0920-49 20 00
E-post allmänna ärendenFrågor om studier • Om webbplatsen  • © Luleå tekniska universitet 2016