Nordens längsta snedstagsbro i trä invigd

Den 130 meter långa gång- och cykelbron mellan Anderstorp och Älvsbacka i Skellefteå är nu invigd. Bron är lika vacker som funktionell och har byggts i ett spann. Projektet har finansierats av Skellefteå kommun i samarbete med Europeiska regionala utvecklingsfonden och Luleå tekniska universitet.

Ett stort antal Skellefteåbor hade samlats till invigningen där Skellefteås kommunalråd Bert Öhlund tillsammans med LTUs Olle Hagman cyklade som första  personer över den nya bron.

Broövergång

Forskning

”Smart Träbro i Smart Stad” är ett EU mål 2 Norra projekt som ska ta fram data, modeller och verktyg för att mäta prestanda och kvalitet på en träkonstruktion. Luleå tekniska universitet  ges möjlighet att tillsammans med träbroexpertis från SP Trätek och Martinsons träbroar, montera mätutrustning vid tillverkning och vid monteringstillfället. På så vis kan kompletta data samlas in och analyseras. Informationen som skapas ger möjligheter att bekräfta de teoretiska beräkningarna men också att kontinuerligt kolla brons ”Hälsotillstånd”. I samarbetet ingår en projektgrupp där även näringslivet är representerat.

Professor Olle Hagman, LTU, en av invigningstalarna

2012-08-24 Skellefteås nya bro invigd - Västerbottensnytt