arcticfrontiers
Bild från ett av seminarierna på Arctic Frontiers, "State of the Arctic - Connecting the many 'Arctics'. På bilden Tero Vauraste, Mikael Damberg, Ine Eriksen Søreide, Urmas Paet, Åsa Larsson-Blind och moderator Stephen Sackur. Foto: Terje Mortensen/Arctic Frontiers 2018 Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Internationellt fokus på arktiskt samarbete

Publicerad: 22 januari 2018

Beslutsfattare, politiker, näringslivsföreträdare och forskare från hela världen samlas denna vecka i norska Tromsö för att diskutera utvecklingen i Arktis.
Luleå tekniska universitet finns på plats för att presentera Arctic Five-samarbetet inom forskning och utbildning.

Det är tolfte gången som konferensen Arctic Frontiers hålls i Tromsö i Nordnorge. Arctic Frontiers arrangeras av norska utrikesdepartementet och har blivit en av de viktigaste återkommande mötesplatserna för arktiska frågor. Statsråd från flera länder finns på plats, däribland Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide, Danmarks minister för jämställdhet och nordiskt samarbete, Karen Ellemann, och Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg. På talarlistan finns också Ségolène Royal, fransk ambassadör för frågor rörande Arktis och Antarktis, och Samerådets president Åsa Larsson-Blind.

"Kan kalla oss en kunskapsregion"

Luleå tekniska universitet deltar, för att tillsammans med representanter från universiteten i Uleåborg, Umeå, Tromsö och Rovaniemi tala om forsknings- och utbildningssamarbetet inom ”Arctic Five” rörande energi, gruvnäring, hälsa, ursprungsbefolkningar, regional utveckling och lärande.

– Vi vill lyfta fram att Arctic Five utgör den i särklass största kunskapsnoden globalt rörande forskning och utveckling i Arktis. Med de fem lärosätena i norr så kan vi med rätta kalla oss för en kunskapsregion. I ett geografiskt territorium med totalt 1,4 miljoner invånare samlar vi sammantaget ca 90 000 studenter, över 4000 doktorander och mer än 5 000 forskare, vilket är helt i nivå med Stockholmsregionen, säger Roland Larsson, dekan vid Luleå tekniska universitet.

Från Luleå tekniska universitet medverkar även dekan Cathrine Norberg, professor Lars Nyberg och universitetslektor Tobias Bauer.

Även Region Norrbotten och Norrbottens Kommuner finns på plats på Arctic Frontiers, bland annat för att tillsammans med näringsminister Mikael Damberg diskutera möjligheterna för gruv- och rymdnäringen i Norrbotten.

Innovativt och hållbart Arktis

För regionens attraktivitet är det väldigt betydelsefullt att ha en stark forsknings- och utvecklingsmiljö som kan locka talanger i form av studenter, doktorander och forskare. Det är väldigt positivt att universiteten tillsammans vill stimulera utvecklingen av ett kompetent, innovativt och hållbart Arktis, säger Maria Stenberg, regionråd i Region Norrbotten, i en kommentar.