
Thomas Zobel (t v) kommer att driva projektet TwinWin medan Johan Lugnet och Åsa Ericson kommer att jobba med DiTrust. Foto: Luleå tekniska universitet
7 juni 2023
Fokus på cirkularitet i nya projekt
Två olika Creaternity-projekt som handlar om cirkulär ekonomi beviljades forskningsstöd vid Familjen Kamprads Stiftelses senaste utlysning. De är inom två högaktuella områden: informationssäkerhet i den cirkulära ekonomin och cirkulära affärsmodeller.
Mycket av det som snurrar i industrin och i vårt samhälle är numera digitaliserat. Vad händer då när det uppstår ett hotlandskap mot den digitaliserade värdekedjan som är hela idén bakom den cirkulära ekonomin?
– Cyberkriminalitet kommer att ta död på det digitala samhället om vi inte hittar en lösning. Det är ett av skälen till att vi startar projektet DiTrust, säger Åsa Ericson som är en av projektledarna.
För att en cirkulär industri ska fungera behöver användarna information som de kan lita på och att kunna dela den mellan varandra på ett säkert sätt. Traditionellt har man utvecklat en tjänst först, och sedan tänkt på säkerheten. I det nya projektet fokuserar de på ökad användarvänlighet och konfidentialitet redan från början, något de kallar ”security by design”. Förutom att utveckla säkrare tjänster ska de även ta fram policys som systemanvändaren förstår. Det ska vara lätt att göra rätt.
Sätta ett värde på risken
Samtidigt kan utvecklarna inte bygga in hur mycket säkerhet som helst. De måste titta på riskerna och göra en bedömning vilken nivå de ska lägga sig på. Alltför hög säkerhet ger trögare system och det vill ingen ha. Det gäller också att införa en säkerhetskultur där systemen används, framför allt utvärdera hur företagen jobbar med säkerhet i dag.
För att bilda sig en uppfattning om hur det ser ut på marknaden kommer forskargruppen att intervjua och genomföra enkäter hos ett antal IT-konsultbolag som jobbar med olika kunder. De kommer att titta på tillämpningen av digital tillit, det tekniska perspektivet kontra det mellanmänskliga perspektivet samt kopplingen mellan användare och system.
Stor risk för ”green/circular washing”
I det andra projektet, TwinWin, ska forskarna utgå ifrån en metod (Business Model LCA) som de tagit fram i ett tidigare projekt, SYSTAIN, som företag fritt kan använda för att räkna ut vilken miljöpåverkan deras affärsmodell har. Affärsmodellen bör utformas på ett sätt så att företaget vinner både ekonomiskt och miljömässigt på det, annars håller det inte i längden. Thomas Zobel, som är med och leder projektet, berättar:
– Många företag har inte en aning om de gör rätt för de har inte räknat på det. Risken för ”green/circular washing” är stor när de marknadsför att deras affärsmodell har en låg klimatpåverkan fast den egentligen inte har det. Då kan företaget hamna i blåsväder.
Kommunikation och utbildningsmoduler
För att göra det lättare för företagen kommer projektet att satsa mycket på kommunikation. De vill sprida metoden för att se hur den kommer in i företagen och hur den fungerar i en företagskontext. Under projektet appliceras metoden i sex olika miljöer (se projektlänk nedan) för att bilda sig en så bred uppfattning som möjligt.
Det gäller även att kommunicera ut resultaten så att de hamnar i rätt händer, det vill säga i beslutsfattarnas. Här kommer de att samarbeta med Swedish Life Cycle Center och målet är att ta fram utbildningsmoduler som är enkla och fria att använda. Med i projektet är även Henrikke Baumann, professor och forskare inom LCA (life cycle assessment) vid Chalmers tekniska högskola.
Båda projekten startar i höst och pågår i tre år.
Kontakt
Åsa Ericson
- Professor
- 0920-492061
- asa.ericson@ltu.se
- Åsa Ericson
Johan Lugnet
- Biträdande professor
- 0920-491201
- johan.lugnet@ltu.se
- Johan Lugnet
Thomas Zobel
- Professor
- 0920-492134
- thomas.zobel@ltu.se
- Thomas Zobel