27 september 2023
Minnesmynt för framtagning av grönt järn
Luleå tekniska universitets har bidragit till framtagning av det gröna järnet som använts för att ta fram några hundratal minnesmynt för bolaget GreenIron. Nu belönades alla direkt inblandade samt rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn med var sitt minnesmynt framställda med GreenIron´s nya teknik.
Minnesmyntet är framtaget med fossilfri teknik och genom ett samarbete med företag och universitet från Sverige, Finland och Polen. Materialet som myntet är gjort av är fossilfritt järn från Kaunis Irons järnmalm samt återvunnen metall från svensk tillverkningsindustri återvunnet av Fortum Waste Solutions i Kumla. Malmkoncentratet har pelleterats av processmetallurgi vid Luleå tekniska universitet, som en följd av att processmetallurgi sedan några år hjälpt GreenIron med agglomerering, det vill säga tillverkning av briketter eller pellets av järnmalm.Pelletsen har sedan reducerats med vätgas i GreenIron´s patenterade vätgasbaserade teknik att producera fossilfria metaller från malm och restflöden. Polska SECO/Warwick är tillverkare av GreenIrons patenterade ugnar.
Det var Bo Björkman, senior professor i forskningsämnet processmetallurgi, som delade ut minnesmynten till inblandade forskare vid Luleå tekniska universitet som ett tack från GreenIron för väl genomfört samarbete.
– Mycket hedrande och roligt, säger universitetets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.
– Minnesmyntet är ett bra exempel på hur viktigt samarbete är för att nå nya fossilfria mål och ökad cirkularitet inom industrin. Myntet symboliserar en fossilfri framtid som kommer att ta form i kommersiell skala under vintern 2023/24 genom etablering i Sandviken, säger Edward Murray, VD för GreenIron H2.
De forskare inom ämnet processmetallurgi som belönades var Britt-Louise Holmqvist, Andreas Lennartsson, Fredrik Engström och Caisa Samuelsson.
– Det är många människor inom både näringsliv och akademi som varit inblandade i det här projektet. Nu har några av dessa hedrats för sin insats med detta minnesmynt, säger Bo Björkman.
Forskningsämnet processmetallurgi innefattar uthållig framställning av metaller och råvaror inom metallframställning samt uppkomst, kontroll, behandling och användning av restprodukter från processindustrin.
Grönt stål tillverkas utan att generera CO2-utsläpp och genom att använda fossilfri el för framställning av vätgas.
Kontakt
Bo Björkman
- Senior professor
- 0920-491292
- bo.bjorkman@ltu.se
- Bo Björkman