19 januari 2024
Vår rektor på plats vid historisk raketuppskjutning
Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn fick i går uppleva ett av sitt livs häftigaste ögonblick när hon var inbjuden att på plats bevittna den mäktiga raketuppskjutningen av Falcon 9, vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida. Uppskjutningen gick helt enligt förväntningarna och astronauten Marcus Wandt är härmed den tredje svensken någonsin i rymden.
– Det var en unik upplevelse måste jag säga och det var mer känslosamt än vad jag trott. Det var många som var tårögda bland publiken. Jag känner sådan förundran, glädje och stolthet över vad vi människor kan klara av när vi håller samman och samarbetar, och en stolthet över vår tredje svenske astronaut, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn strax efter uppskjutningen.
Speciell känsla på plats
Många följde säkert ESA:s livesändning från raketuppskjutningen i går kväll hemma i Sverige på TV:n, mobilen eller datorn. Dessa nervkittlande minuter med nedräkning ända ner till uppskjutning och så alla förväntansfulla människor på plats. En av dem var alltså rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn som i går, på plats fick uppleva när Marcus Wandt, tidigare stridspilot på flygflottiljen F21 i Luleå, som en av fyra astronauter inne i Crew Dragon-kapseln, sköts upp mot rymden till den internationella rymdstationen i omloppsbana runt jorden. Uppskjutningen av kapseln med besättningen gjordes med hjälp av bärraketen Falcon 9 som är 70 meter hög och 3,7 meter i diameter. Besättningen utgörs av Marcus Wandt, Michael López-Alegría från USA, Walter Villadei från Italien och Alper Gezeravci från Turkiet. Deras rymduppdrag som innefattar forskning går under namnet Axiom Mission 3.
– Det har varit en otroligt spännande och rolig vecka med studiebesök, presentationer, rundabordssamtal och nätverkande, men inget slår dagens uppskjutning. Även om 99 av 100 uppskjutningar går bra så fanns det en spänning i luften blandad med glädje och förväntan, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Vistas 14 dagar i rymden
Väl dockad med rymdlaboratoriet kommer Marcus Wandt att tillbringa upp till 14 dagar för att bland annat genomföra ett experiment om stamceller för Uppsala universitet och ett om ergonomi för KTH. Han medverkar själv i forskning genom att vara i rymden. Det är bara runt 300 personer som varit i omloppsbana i rymden under mer än åtta dagar, då de flesta förändringarna i kroppen sker. Kroppen blir tre procent längre, vätska omfördelas, balanssinne och syn samt muskel- och benmassa påverkas.
Det är första gången Europeiska rymdorganisationen, ESA, samarbetar med ett kommersiellt företag för att få sina astronauter ut i rymden och syftet är att genomföra svensk och europeisk forskning på den internationella rymdstationen. Det är det amerikanska rymdföretaget Axiom Space som arrangerar resan genom ett samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen NASA, amerikanska rymdföretaget SpaceX, som tillverkat Falcon 9, och den europeiska rymdorganisationen ESA.
I Sverige har Marcus Wandts resa möjliggjorts genom ekonomiskt stöd från Utbildningsdepartementet, Rymdstyrelsen, Försvaret, Svenska rymdaktiebolaget (SSC), Saab och industrigruppen FAM.
Andra svenska astronauter är Christer Fuglesang och Jessica Meir, hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.
Sveriges enda civilingenjörsutbildning i rymdteknik
Luleå tekniska universitet har Sveriges enda civilingenjörsutbildning i rymdteknik och flera masterutbildningar inom rymdområdet. Här sker också forskning inom atmosfärsvetenskap och rymdtekniska system.
Kontakt
Birgitta Bergvall-Kåreborn
- Rektor, professor
- 0920-491327
- birgitta.bergvall-kareborn@ltu.se
- Birgitta Bergvall-Kåreborn