
En spontan applåd från Erik Landmark och Max Wiberg när studenterna får hjulen på den konverterade el-formelbilen att rulla för första gången.
24 juni 2024
Studenter tävlar med egenbyggd el-formelbil
I en verkstad på universitetsområdet pågår de sista justeringarna på studenternas tävlingsbil som liknar en Formel 1-bil i mindre skala. Den ensitsiga elbilen är utvecklad för att tävla i Formula Student i fordonsklassen EV, Electric Vehicle, en tävling som LTU-studenterna deltar i för allra första gången i sommar. Det tekniska arbetet som studenterna gjort har fokuserats på att konvertera en befintlig formelbil med fossilt bränsledriven motor till en bil med elektrisk drivlina.
– Valet att bygga en elbil handlar om att vi ville fördjupa oss i, och bygga kunskap kring, elfordon, samt att tänka nytt och innovativt för att utveckla och bidra till den gröna omställningen inom fordonsindustrin, säger Max Wiberg, student på Civilingenjörsprogrammet Arkitektur vid Luleå tekniska universitet och ordförande i föreningen Luleå Formula Student.
Föreningen Luleå Formula Student består av studenter från flera av Luleå tekniska universitets utbildningsprogram som Maskinteknik, Teknisk design, Bilsystemteknik, Arkitektur, Teknisk fysik, Materialteknik, Rymdteknik och Civilekonomi. I sommar tävlar laget för första gången med sin el-formelbil. I tävlingarna möter LTU-studenterna lag från svenska och norska universitet.
Utvecklar kunskaper och får sammanhållning
Projektet med el-formelbilen på Luleå tekniska universitet är valfritt och bygger på en blandning av satsning på fritiden och kurser på universitetet som hjälper studenterna i deras högst självständiga arbete med formelbilen. Kurserna är till exempel inom maskinteknik, fordonsdynamik och design.
Formula student har tre tävlingsklasser: autonom, förbränning och elektrisk. De som tävlar måste vara aktiva studenter och tävlingens syfte är att studenter ska få utveckla bland annat sina ingenjörskunskaper.
– Den senaste tiden har vi varit i verkstaden 15 timmar om dagen. Men det har varit otroligt kul och vi har fått en väldigt fin sammanhållning, säger Max Wiberg.

Några av de omkring 30 personer som varit involverande i att skapa el-formelbilen. Studenterna Erik Landmark, Nils Kylborn, Max Wiberg och Simon Resborn, samt Pär Marklund, professor i maskinelement och lärare i flera projektkurser knutna till Formula student samt universitetets kontaktperson för Formula Student.
- Lyssna på inslag i P4 Norrbotten:
LTU-studenter byggde elracingbilLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.