28 augusti 2024
Tekniksprånget bidrar med LTU-nytta
Nu startar en ny omgång av Tekniksprånget. Tio ungdomar ska lära sig mer om ingenjörsyrket, forskning och inspireras till högre studier. – De brukar vara otroligt engagerade och uppfinningsrika, säger Erik Nyberg, universitetslektor i maskinelement och handledare till tekniksprångspraktikanter.
På Institutionen för teknikvetenskap och matematik har de många års erfarenhet av att ta emot praktikanter från Tekniksprånget. Praktikanterna får en inblick i forskningsvärlden samtidigt som de bidrar till universitetets verksamhet på ett betydelsefullt sätt. Under fyra månader får de lära känna universitet och lösa handfasta uppgifter som ska vara både intressanta och utmanade.
– En bra uppgift kan se ut på många sätt. Helst ska praktikanterna självständigt kunna driva den framåt samtidigt som den bidrar positivt till LTU:s verksamhet, vare sig det är inom utbildning, forskning, eller samverkan. Praktikanterna är ofta väldigt drivna och nyfikna och kommer väldigt långt med de egenskaperna, säger Erik Nyberg.
Vad praktikanterna väljer att fördjupa sig inom beror på deras eget intresse och förkunskaper, och vilka projekt och utmaningar som institutionen har för tillfället. Under åren har praktikanterna till exempel kartlagt labbmiljöer i Virtual Reality, gjort modeller för att studera elektriska urladdningar i kullager och skapat mekanisk konstruktion med hjälp av CAD och 3D-skrivare.
– Jag försöker lära dem att de ska prova till de kör fast. Vi reflekterar tillsammans över varför de kört fast, justerar metoden eller skaffar bättre resurser, och sedan provar de igen, säger Erik Nyberg.
– Praktikanterna är otroligt engagerade och uppfinningsrika. När de hittar något som matchar sitt intresse brukar de överträffa alla förväntningar.
Förutom att uppgifter blir gjorda – vad finns det för fördelar med att ta emot en tekniksprångare?
–De gör ett jättejobb med kommunikation, både internt inom LTU och externt med studenter och samarbetspartners. De hjälper också oss forskare att lära känna varandra. Flera gånger har tekniksprångarna kopplat ihop mig med forskare som de träffat via sina interna studiebesök.
Finns det utmaningar?
– Ja, det är en utmaning att med minimal handledning skapa en självgående kultur där praktikanterna har roligt och samtidigt bidrar med nytta till LTU:s verksamhet. Vi ger dem sällan rutinmässiga uppgifter som de kan göra direkt, de flesta uppgifterna kräver förkunskaper som vi inte har tid att gå igenom under praktiken. Utmaningen är därför att skapa en miljö där de kan hitta arbetsuppgifter som matchar deras individuella intressen och förutsättningar.
Vad är Tekniksprånget?
Tekniksprånget är ett betalt praktikprogram. Syftet är att motivera fler ungdomar att söka en högre teknisk utbildning. Genom praktik får de insyn i vad en ingenjör arbetar med och en målbild för sina studier. Programmet genomförs varje termin och arrangeras av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.
92 procent av deltagarna läser vidare efter avslutad praktik och av dem väljer 89 procent en utbildning inom teknik eller naturvetenskap.
Vill du ta emot en praktikant?
Kontakta Emma Videhult Lagerstedt