4 september 2024
Luleå tekniska universitet tar ledningen för Europas framtida vattenkraft
Luleå tekniska universitet leder sedan årsskiftet två stora EU-finansierade forskningsprojekt inom vattenkraft: Store2Hydro och RevHydro. Projekten syftar till att öka effektiviteten och hållbarheten för Europas vattenkraftverk, och har potential att revolutionera hur vi lagrar och utnyttjar energi.
De två prestigefyllda EU-projekten sträcker sig över flera år och omfattar internationella samarbeten med akademi och industri. Projekten, Store2Hydro och RevHydro, har båda fått finansiering för att utveckla ny teknologi som stärker vattenkraftens roll i en framtid med mer förnybar energi.
Flexiblare lagring
Store2Hydro-projektet, under ledning av Staffan Lundström, professor i strömningslära vid Luleå tekniska universitet, inleddes vid årsskiftet och arbetar för att förbättra möjligheterna att lagra elektricitet i befintliga europeiska vattenkraftsanläggningar.
– Med ökningen av intermittent el från vind och sol, blir vattenkraftens flexibilitet allt viktigare, säger Staffan Lundström. Projektet syftar till att använda överskottsel från förnybara källor som sol och vind för att pumpa vatten uppströms, en teknik som kallas pumpkraft, för att balansera energimarknaden och bidra till en stabilare elförsörjning.
Under det första året kommer projektet att kartlägga möjliga platser i Europa där olika typer av pumpkraft kan implementeras, för att senare göra djupare analyser av teknik, social acceptans, ekologi, livscykelanalys och ekonomi.
Staffan Lundström och Michel Cervantes.
Teknologi för effektivare vattenkraft
RevHydro leds av Michel Cervantes, även han professor i strömningslära vid Luleå tekniska universitet. Projektet fokuserar på att utveckla och validera nya flödeskontrollanordningar för hydrauliska turbiner. Målet är att öka turbinernas verkningsgrad och flexibilitet, vilket är avgörande för att stödja införandet av mer förnybar energi.
– Vi kommer att utveckla innovativa lösningar som kan tillämpas på majoriteten av existerande vattenkraftsanläggningar, och även införa nya fiskbarriärer och en cirkulär designstrategi för att förbättra hållbarheten, förklarar Michel Cervantes.
Projekten bygger på nära samarbete med forskningsinstitutioner, företag och samhällsaktörer över hela Europa. De båda understryker att framgången i dessa projekt beror på deras förmåga att arbeta effektivt tillsammans över olika länder, discipliner och organisationskulturer samt vikten av industrisamarbete för att säkerställa att forskningen får en praktisk tillämpning.
De långsiktiga målen för båda projekten är ambitiösa. För Store2Hydro handlar det om att identifiera och implementera de bästa platserna för pumpkraft i Europa, och att integrera dessa teknologier i befintliga vattenkraftverk. I RevHydro är målet att utveckla teknologier som minskar behovet av omfattande renoveringar och förbättrar turbinernas effektivitet och flexibilitet, vilket i sin tur stödjer införandet av mer intermittent förnybar energi.
– Vi ser verkligen fram emot att driva denna forskning framåt, säger Michel Cervantes och fortsätter
– Det handlar om att skapa en mer flexibel och hållbar energiförsörjning som kan möta framtidens krav.
Kontakt
Staffan Lundström
- Professor tillika ämnesföreträdare, Avdelningschef
- 0920-492392
- staffan.lundstrom@ltu.se
- Staffan Lundström