18 september 2024
Forskare och skolor får Sveriges barn att röra sig
Nu finns skolportalen för aktiva skoltransporter tillgänglig för alla skolor. Här kan lärare hitta stöd och pedagogiskt material som får barn i rörelse och samtidigt som de följer läroplanen. Portalen är en forskningsbaserad innovation som inriktar sig på att motverka ett av vår tids stora hälsoproblem – att barn och unga rör sig för lite.
Lärarportalen inom projektet aktiva skoltransporter började utvecklas för tre år sedan, och har längs vägen testats i Luleå, Haparanda och Falun. Den bygger på flera år av forskning inom fysioterapi och innebär ett verktyg som lärare och skolor kan använda för att få elever att gå eller cykla till skolan samtidigt som de gör uppdrag som ligger i linje med flera olika ämnen i läroplanen, till exempel svenska och matematik.
– Nu kommer samhällsnyttan från vår forskning. Det är jättemånga kommuner som har velat vara med och från och med nu finns den tillgänglig för alla. Den kan användas av en hel kommun eller av en enskild lärare, säger Anna-Karin Lindqvist.
Enkelt för lärare och roligt för barn
Metoden bygger på att det ska vara enkelt för lärare och roligt för barn. Genom ett speltänk där eleverna ska lösa uppdrag och samla poäng skapas motivation. Lärare kan välja hur de vill använda materialet och metoden och sätta sin egen pedagogiska prägel.
Forskning i samband med projektet har visat att innovationen lärarportalen ökar de aktiva skoltransporterna, vilket i sin tur förbättrar det sociala samspelet mellan barnen samt ökar barnens koncentrationsförmåga under skoldagen. Förhoppningen är också att vanan sätter sig och är positiv för folkhälsan i längden.
– Nu vill vi göra forskning på hur innovationen implementeras. Vi kommer till exempel att följa tusen barn i Katrineholm över två års tid och se om interventionen ger den effekt vi hoppas på, säger Anna-Karin Lindqvist.
Samarbete med Generation Pep
Forskarna samarbetar med Generation Pep som kommer ta över förvaltning av lärarportalen.
– Vi är jätteglada över att portalen kan nyttjas kostnadsfritt av många lång tid framöver tack vare Generation Pep. Det här är en innovation som det inte finns några direkta pengar i, vinsterna är i form av barns hälsa, säger Anna-Karin Lindqvist.
Projektet aktiva skoltransporter är också aktuella i en kampanj under hösten. I samverkan med Region Norrbotten går information ut till föräldrar och barn i förskoleklass och årskurs 5. Målet är ett mer aktivt Norrbotten där fler väljer att cykla eller gå. Hem i brevlådan kommer en broschyr och två nyckelringar, en till barnets cykelnyckel och en till föräldrarnas bilnyckel.
– I våra studier har vi sett att föräldrar känner sig ifrågasatta av andra när de låter barnen gå eller cykla. Med kampanjen vill vi påminna om att de gör rätt och att barnens bästa är att få röra på sig, det har vi forskningsstudier som backar upp. Vi är glada att regionen står som avsändare och nyttiggör våra forskningsresultat, säger Anna-Karin Lindqvist.
Vad händer med de äldre barnen?
Aktiva skoltransporter har hittills vänt sig mot elever i låg- och mellanstadiet. Framöver vill forskarna också kommunicera med de äldre barnen. Några frågor de vill ha svar på är om barnen fortsätter cykla och gå i tonåren, och om de kommer tillbaka till aktiva transporter även om de slutar en period.
– Vad kan få en tonåring att gå eller cykla? Kan vi med hjälp av målgruppen hitta någon åtgärd som främjar rörelse? Det kanske inte går, men vi hoppas på fortsatt framgång med vår metod att låta slutanvändarna vara med som innovatörer, säger Anna-Karin Lindqvist.
Läs mer:
- Skolportalen för aktiva skoltransporter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Let’s gå trampa på Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., kampanj i samband med Region Norrbotten.
Aktiva skoltransporter i media i urval:
- SVT Norrbotten: Nytt verktyg från LTU ska få fler barn att cykla till skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Svenska Dagbladet:
Barn cyklar mindre – föräldrars oro problemet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Forskare vill utrota tolvårsregel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Forskning.se: Därför ska du inte överbeskydda dina barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Anna-Karin Lindqvist
- Biträdande professor
- 0920-493986
- anna-karin.lindqvist@ltu.se
- Anna-Karin Lindqvist