
Jurate Kumpiene
24 september 2024
Nya WISE-projekt tar sikte på hållbar metall och renare miljö
Luleå tekniska universitet har fått två nya forskningsprojekt inom WISE-programmet. Projekten fokuserar på hållbara lösningar för metallbearbetning och nedbrytning av skadliga kemikalier. Forskningen har potential att minska både energiförbrukningen i industrin och eliminera miljögifter som hotar vår hälsa och miljö.
Det första projektet, Energieffektiv ultraljudsbehandling för förbättrad prestanda hos metaller, leds av Marta-Lena Antti, professor i materialteknik och vetenskaplig ledare för WISE vid Luleå tekniska universitet. Forskningen undersöker hur ultraljudsteknik kan ersätta energikrävande uppvärmningsprocesser inom metallindustrin. Genom att behandla metaller med ultraljud vid rumstemperatur hoppas forskarna kunna drastiskt minska energiförbrukningen och miljöpåverkan, samtidigt som metallernas prestanda förbättras.
Energieffektiv metallbearbetning med ultraljud
– Genom att använda ultraljud kan vi avlägsna restspänningar och defekter i metaller utan att behöva värma upp dem som annars är en energikrävande process, förklarar Marta-Lena Antti.
Forskningen ska också undersöka hur ultraljud påverkar metallernas mikrostruktur vilket kan leda till att tekniken blir en ny standard inom industrin.
– Ultraljudsbehandling är en ren och effektiv metod som kan skalas upp och användas brett inom industrin för att minska energianvändningen, tillägger Marta-Lena Antti.
Det andra projektet, Advancing electrochemical oxidation technique for complete PFAS degradation, leds av Jurate Kumpiene, professor i avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet och fokuserar på att utveckla en teknik för att bryta ner de svårnedbrytbara PFAS-kemikalierna. Dessa kemikalier som finns i produkter som matförpackningar och brandsläckningsskum är mycket svåra att bryta ner och utgör ett allvarligt hot mot miljön och folkhälsan.
Nedbrytning av PFAS – en av vår tids största miljöutmaningar
– PFAS-kemikalier är extremt svåra att bryta ner och kan stanna kvar i miljön under lång tid vilket är ett stort hot mot både människor och djur. Vi utvecklar en teknik som använder elektricitet för att bryta ner dessa kemikalier till ofarliga ämnen, säger Jurate Kumpiene.
Projektet syftar till att skapa en globalt användbar metod för att rena vatten och mark från dessa farliga ämnen och innefattar långsiktiga studier för att säkerställa effektiviteten. Samarbeten med forskare i både Sverige och internationellt bidrar till projektets breda tillämpningsområde.
– I vår tidigare forskning har vi visat att elektricitet effektivt kan bryta ner PFAS i olika avfallsströmmar. Däremot är de elektroder som används för vattenrening inte särskilt lämpade för behandling av exempelvis förorenad jord. I detta projekt kommer vi att syntetisera och testa nya elektroder som förväntas vara mer mångsidiga, robusta och kostnadseffektiva, fortsätter Jurate Kumpiene.
Båda projekten är en del av WISE-programmet som syftar till att skapa hållbara teknologier genom avancerad materialvetenskap. Med fokus på både energieffektiv metallbearbetning och eliminering av skadliga kemikalier bidrar forskningen till att lösa några av vår tids mest akuta miljöutmaningar.
Kontakt
Marta-Lena Antti
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-492093
- marta-lena.antti@ltu.se
- Marta-Lena Antti
Jurate Kumpiene
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-493020
- jurate.kumpiene@ltu.se
- Jurate Kumpiene