30 september 2024
Luleåstudent bidrar till nästa generationens måninfrastruktur
Akshata Raut, en student från SpaceMaster-programmet vid Luleå tekniska universitet, deltog nyligen i en prestigefylld designworkshop med fokus på rymden. Deltagarna fick i uppdrag att utveckla en hel måninfrastruktur.
Den en veckas långa workshopen hölls vid tekniska högskolan i München, Tyskland. Totalt deltog 42 personer från hela världen som delades in i två lag för att utföra utmanande uppgifter. Under ledning av ett team på 24 experter från rymdindustrin skulle deltagarna skapa en hel måninfrastruktur som kunde rymma 25 astronauter till år 2050 och 75 astronauter till år 2070. Den skulle också kunna producera överskottsbränsle till år 2070 och därmed ha uppnått partiell oberoende från jorden.
– Det var en otroligt lärorik workshop. Även om den var ansträngande och utmanande med hårda deadlines och till och med ett planerat nattarbete, lärde jag mig mycket. Det var fantastiskt att se alla arbeta med sådan hängivenhet och passion, säger Akshata Raut och fortsätter:
– Jag arbetade som ingenjör för strålskyddssystemet för att skydda en besättning på 25-75 astronauter i måninfrastrukturen från skadlig strålning på månens yta. Vi fick använda OLTARIS, en webbaserad programvara från NASA för att simulera strålningsmiljöer på månen och utvärdera olika skyddsmaterial för strålskydd.
Ett test av kunskap och samarbete
Designworkshopen för rymdstationen är en prövning för deltagarna. Det ambitiösa uppdraget, att skapa en hel måninfrastruktur, är ett bevis på det. De två lagen, Team Weiß och Team Blau, var tvungna att leverera en uppdragsdesign-granskning, preliminär designgranskning, presentationer, slutrapport, teamposter, teamintroduktionsvideo och en 3D-printad modell av måninfrastrukturen. Utöver detta, som nämnts tidigare, var lagen tvungna att arbeta hela natten vid ett tillfälle, vilket prövade deltagarnas stresstålighet och förmåga att hantera press.
– Även om workshopen var extremt utmanande, tycker jag att vi alla gjorde ett fantastiskt jobb. Att lära sig så många olika saker, arbeta med experter och få praktisk erfarenhet av grundläggande principer inom rymdstrålning, allt inom en vecka, är unika och värdefulla erfarenheter som jag kommer att uppskatta för alltid, säger Akshata Raut.
– Jag inte bara njöt av att presentera mitt arbete eftersom jag är passionerad kring det och finner det djupt tillfredsställande, utan att ta mig an denna nya utmaning förfinade min anpassningsförmåga och förmåga att hantera olika uppgifter, inklusive att effektivt navigera i ett helt annat område. Att samarbeta med mitt team och interagera med andra delsystem var också väldigt givande, säger hon.
Tidiga ambitioner och växande passion för rymdsektorn
Innan hon påbörjade sitt masterprogram vid Luleå tekniska universitet strävade hon redan efter att vara involverad i designprocessen för en bemannad rymdmission. Denna workshop väckte därför hennes intresse omedelbart.
– Jag kände mig något förberedd för workshopen. Under mina studier vid Kiruna Rymd Campus lärde jag mig om rymdstrålning, vilket hjälpte mycket med att utveckla min grundläggande förståelse av de koncept som skulle tillämpas på workshopen, säger hon.
– Men nya utmaningar uppstod allteftersom workshopen fortskred. En månad innan fick vi omfattande uppgifter som att arbeta med programvara samt skapa en rapport som presenterade en noggrann översikt av nyckelkoncepten inom våra respektive delsystem. Även om dessa gav en grund, pressade workshopen våra förmågor ytterligare.
Årets workshop var särskilt konkurrenskraftig med många begåvade deltagare, och även om Akshata Rauts team förlorade med en knapp marginal, förstärkte hennes erfarenhet på workshopen hennes passion för att arbeta inom rymdsektorn.
– Att presentera för en panel av experter ökade min entusiasm för att dela mitt arbete och har ytterligare drivit min ambition att avancera i min karriär, säger hon.
När rymdmyndigheter och privata företag blickar mot framtiden för månforskning och resursutnyttjande, kan de innovativa koncept som utvecklades av Akshata Raut och hennes kollegor under workshopen spela en viktig roll i att forma morgondagens rymduppdrag. Idéerna från hennes teams projekt kan användas i framtida rymduppdrag.