1 oktober 2024
"Säkerhetsfrågorna är på allas läppar idag"
Maria Häll är ett välkänt namn och har haft många tunga positioner inom IT-Sverige. Allt började på Luleå tekniska universitet där hon blev förste kvinnliga student vid datateknik och sedan Sveriges första civilingenjör i datateknik. När datasektionen firade 40 år bjöds hon in för att inspirera nuvarande studenter.
Bredbandsutveckling har varit som en röd tråd genom den senare delen av Maria Hälls karriär. På Sandvikens kommun, Gävle Energi och som politisk sakkunnig har hon hjälpt till att lägga grunden till den infrastruktur som finns i stora delar av Sverige. Hon har tidigare utsetts till en av Sveriges främsta IT-makthavare och är sedan 2013 chef för universitetsdatanätverket Sunet
När Maria berättar för studenterna om sin resa är hon tydlig med att livet ofta är förvecklingar, en slump. Men att hon vill inspirera studenterna till att de kan bli vad de vill
– Här får ni världens bästa plattform att stå på. Ni kan bli precis vad ni vill. Det viktigaste ni tar med er här är att lära. Och ni träffar också era allra bästa vänner för livet.
Efter föreläsningen får vi en pratstund om IT-branschen och hennes syn på framtiden.
Vad är ditt fokusområde 2024?
– Hela frågan om digitalisering. Det är så otroligt mycket som händer inte minst på grund av det säkerhetspolitiska läget. Vi behöver skydda våra infrastrukturer och våra system, säkerhetsfrågorna är på allas läppar idag. Många i ledande positioner har inte riktigt hängt med. Men det handlar inte bara om teknik, det handlar om verksamhetsutveckling. Hur skyddar vi våra verksamhetssystem? Hur förberedda är vi om vi blir attackerade? Det krävs ett omfattande strategiskt arbete ända upp på ledningsnivå.
I nomineringen till årets alumn 2021 lyftes det fram att du var en viktig förebild – inte minst för kvinnor – som pionjär inom IT-sektorn. Hur jämställd är IT-sektorn 2024 jämfört med när du började?
– Digitaliseringen innefattar så många olika roller, man kan jobba med så många olika saker. Visst är branschen mer jämställd och uppblandat mellan kvinnor, män och ickebinära. Men på den tekniska sidan är det fortfarande mycket grabbar.
Du har och har haft höga positioner inom IT-Sverige. Vad har varit den häftigaste förändringen de senaste åren?
– Nu är jag ju lite nördig, men jag säger hela bredbandsutbyggnaden som regeringen lade grunden till genom bidrag att bygga ut bredband med företrädelsevis fiberoptik i glesbygden. Vi var riktiga rallare på den tiden som grävde ner fiber i gatorna bland annat med hjälp av detta bredbandsstöd. Så de pengarna har kommit väl till pass. Och den utvecklingen pågår fortfarande.
Och om du blickar framåt, hur ser IT-Sverige ut om vi spolar fram tio år med AI som förbättras i ett rasande tempo?
– Det beror lite på hur man tar till sig frågorna på ledningsnivå. På en del arbetsplatser är man fruktansvärt rädda för AI. En del har till och med börjat använda papper och penna igen. Det är helt vansinnigt. Därför är Peter Parnes så himla bra! Han lyfter fram AI som kan vara något positivt och åker runt och föreläser om AI på ett väldigt bra sätt.
– Här har studenterna vid Luleå tekniska universitet en roll att fylla. Ut i samhället och hjälp till att göra Sverige till det fantastiska IT-land som vi har potential att vara.