Felix Hessinger förklarar hur parabolantennen på Arctic Space Technologies fungerar för tekniksprångarna Saga Wasserman, Ebba Nyström och Nils Johnson.
1 oktober 2024
Universitetet satsar på flyg- och rymdteknik
Det är mycket på gång inom flyg- och rymdteknik vid Luleå tekniska universitet just nu. I början av september besökte Aerospace Cluster Sweden och Tekniksprånget Flygmuseet F21 i Kallax samt Arctic Space Technologies i Öjebyn.
– Mycket roligt att få vara värd för det här starka gänget, med styrelsen som representerar både storföretagen SAAB och GKN och små företag som Space Metrics och Arctic Space, säger Anna Öhrwall Rönnbäck, professor i produktinnovation och nyutsedd ordförande för Aerospace Cluster Sweden.
Aerospace Cluster Sweden är ett nätverk för alla som är professionellt engagerade inom flyg- och rymdteknikbranschen med över 50 svenska företag som medlemmar. Anna Öhrwall Rönnbäck är den första ordföranden som hämtas från den akademiska världen.
– Det känns roligt att få representera högskolesektorn på detta vis. Både rymd och flyg kräver avancerad forskning och innovation med högt uppsatta hållbarhetsmål. Under åren har rymd- och flygteknik genom tekniköverföring fått tillämpningar inom en rad andra teknikområden. Aerospace Cluster Sweden utgör en viktig plattform för att öka intresset för teknikutbildning.
Tekniksprånget är ett program som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) där unga vuxna (18-21-åringar) får pröva på ingenjörsyrket under fyra månaders betald praktik. För närvarande praktiserar tio personer inom ramen för Tekniksprånget på Luleå tekniska universitet.
– Det var jätteintressant att besöka Arctic Space Technologies. Jag fick lära mig att basstationens närhet till Nordpolen gör att satelliterna kan kommunicera oftare med basstationen än sydligare konkurrenter. Det var också inspirerande att höra om företagets resa – att ett så litet företag, tack vare sin geografiska placering, kan vara konkurrenskraftigt i en bransch med så många stora aktörer, säger Nils Johnson som är tekniksprångare på ämnet arbetsvetenskap, vid Luleå tekniska universitet.
Arctic Space Technologies är ett företag inom satellitteknik som satsar på fossilfri satellitdrift. En av dess grundare är Sandra Nilsson, alumn från Luleå tekniska universitets civilingenjörsprogram i rymdteknik – Sveriges enda civilingenjörsprogram på området. Nyligen utsågs hon till ledamot i Aeropsace Cluster Sweden.
Dagen efter studiebesöken på Flygmuseet och Arctic Space Technologies träffade Aerospace Cluster Sweden Peter Greberg, chef på Norrbottens flygflottilj som berättade om flygets betydelse för det rådande säkerhetsläget.
Utöver besöket från Aerospace Cluster Sweden är mycket annat på gång inom området flyg- och rymdteknik på Luleå tekniska universitet just nu:
- Sedan den 1 juli har universitetet ledarskapet i Swedish Aerospace Research Center (SARC). Margareta Groth, prefekt vid institutionen för teknikvetenskap och matematik sitter i dess styrgrupp.
- Forskarnätverket Swedish Aerospace Research Center (SARC) har fått omfattande projektmedel från Sveriges nationella strategiska innovationsprogram för flyg (Innovair) för att arbeta med kompetensförstärkning för hållbar svensk flyg- och rymdteknik. Tekniksprånget kommer att involveras i projektet. Medlemmar i SARC är Luleå tekniska universitet, Chalmers, KTH, Linköpings universitet och Lunds universitet.
- Anna Öhrwall Rönnbäck är sedan den 1 juli med i Innovairs programkontor.
- Universitetets framtidsområde Creaternity har skapat ett Aerospace Lab som plattform för cirkularitet och hållbarhet i rymd och flyg (aerospace)
Kontakt
Anna Öhrwall Rönnbäck
- Professor, Ämnesföreträdare
- 0920-493262
- anna.ohrwall.ronnback@ltu.se
- Anna Öhrwall Rönnbäck