1 oktober 2024
”Vi kan snabbt erbjuda riktade utbildningar”
Luleå tekniska universitet mobiliserar sina resurser för att kunna erbjuda de som sägs upp av Northvolt en snabb omställning. Universitetet har inlett en samverkan direkt med Northvolt och Skellefteå kommun.
– Vi vill självklart ta ett regionalt ansvar och bistå med allt vi kan för att så många som möjligt ska kunna stanna och hitta nya jobb här, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.
Efter Northvolts besked om att man varslar 1600 personer om uppsägning, varav 1000 i Skellefteå, har Skellefteå kommun, Region Västerbotten, Länsstyrelsen i Västerbotten, Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen mobiliserat en stärkt samverkan för att stödja de varslade och försöka identifiera ny sysselsättning i regionen.
Luleå tekniska universitet ställer sig bakom den regionala kraftsamlingen och inledde snabbt efter varslet en tät dialog med Northvolt och andra berörda parter.
– Vi har redan en dialog direkt med Northvolt och Skellefteå kommun, de är våra samverkansparter och det är självklart för oss att stötta med det vi kan när det går tungt. Vi har inlett ett arbete för att se hur vi kan möta upp det stora behovet av omställning som följer om dessa varsel verkställs. Det handlar i stor utsträckning om att matcha behov med kompetenshöjande insatser. Vi kan med kort varsel erbjuda ett antal riktade utbildningar, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.
Många olika utbildningsinsatser
Luleå tekniska universitet har en mängd olika utbildningsinsatser som kan göra skillnad för den som behöver anpassa sitt kunnande för att stärka sin kompetens eller öka sin anställningsbarhet.
– Vi har 600 kurser för yrkesverksamma och 80 uppdragsutbildningar, så det finns bra med resurser för de som vill ställa om till en ny karriär. Det handlar om att erbjuda de här personerna en chans att även fortsatt vara med och bidra till den gröna industriella omställningen. I en del fall utbildningsinsatser på ett halvår, i andra ett antal kortare kurser för att de ska kunna matcha de behov som finns i näringslivet, säger rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Birgitta Bergvall-Kåreborn menar att behovet av välutbildad arbetskraft är fortsatt stor i både Norrbotten och Västerbotten, så Skellefteås målsättning att så många som möjligt ska stanna i regionerna är både ansvarstagande och strategiskt.
Stort behov av kompetens
– Vi vet att regionerna har stora kompetensbehov redan idag, behov som kommer öka de närmaste åren med alla pågående och planerade industrisatsningar. Det finns med andra ord starka skäl att göra allt vi kan för att behålla de som redan flyttat hit.
– Den stora utmaningen är att snabbt kunna matcha och anpassa kompetensen hos de som nu behöver hitta nya jobb här i regionen, men det är också just där vi kan vara med och bidra. Vi har redan en stark närvaro i Skellefteå och många bra partners, konstaterar Bergvall Kåreborn och tillägger:
– Vi vill alla samma sak, vi vill ta hand om de som nu blir uppsagda och säkra att de som valt att flytta upp ska välja att stanna här.