
3 oktober 2024
Professorn svarar – så blir du mer cybersäker
Karl Andersson är professor tillika ämnesföreträdare för cybersäkerhetsprogrammet på Luleå tekniska universitet och har en gedigen bakgrund inom IT- och cybersäkerhet. Här ger Karl Andersson dig några snabba tips på hur du kan bli mer cybersäker.
Vad är ett bra lösenord och hur ofta behöver man uppdatera det?
– Ditt lösenord bör vara långt och svårt att gissa, så en blandning av versaler och gemener, siffror och specialtecken är bra att ha i ditt lösenord. Kom ihåg att inte ha samma lösenord till flera system. Har man ett riktigt bra lösenord så behöver du inte byta det lika ofta, men många arbetsplatser har som policy att lösenord ska bytas var 90:e dag.
Vad är det vanligaste misstaget man gör när man försöker vara cybersäker och hur kan man motverka det?
– Det vanligaste felet är typiskt att man har dåligt underhåll av cybersäkerheten och inte uppmärksammar förändringar i verksamheten, inom nya tekniker och i omvärlden.
Har du några snabba tips på hur man kan vara mer cybersäker?
– Det är viktigt att hålla operativsystem och applikationer på sin dator och mobil uppdaterade. Använd heller aldrig BankID när någon ringer upp eller skickar SMS. Det är inte heller en bra idé att ladda ner programvaror och appar som du inte vet är säkra eller vilket ursprung de har.
Finns det några tydliga tecken man ska hålla utkik efter när man använder appar?
– Se upp för programvaror och appar som ser ut att vara riktiga men är förfalskningar eller bedrägerier. Var också uppmärksam för märkliga inloggningsfrågor för BankID och andra autenticeringsappar.
Finns det några tydliga tecken man ska hålla utkik efter när man får ett mejl?
– Var noga med att kolla vad för e-postadress användaren har. På det sättet kan du vara säker på att det kommer från rätt person. Var extra försiktigt med misstänkta länkar och bilagor i e-post. Framför allt i e-post som du inte förväntar dig, som leveranser av varor du inte beställt. För att vara extra säker är det viktigt att du håller ditt spamfilter uppdaterat.
Finns det några tydliga tecken man ska hålla utkik efter på länkar eller hemsidor?
– Kolla webbadressen (URL) ordentligt. Om du är osäker så gör en sökmotorsökning av adressen. Ibland skiljer sig den korrekta och den felaktiga webbadressen med bara en bokstav.