
Erik Fagerström med tröjan som visar experimentets olika faser.
9 oktober 2024
Doktoranden stickade tröja för att visualisera sin forskning
Erik Fagerström, doktorand vid Luleå tekniska universitet, har tagit en ovanlig och kreativ väg för att förklara sin forskning om frysande vattendroppar. Genom att sticka en tröja som visualiserar sina vetenskapliga experiment vill han göra sitt arbete mer tillgängligt – och samtidigt utmana sina egna hantverkskunskaper.
– Jag har jobbat en del med att visualisera mina droppar för posters och artiklar, och idén om en tröja dök upp som en rolig tanke. Jag tänkte att jag skulle ta bilder från mina experiment och överföra dem till ett stickmönster, berättar Erik.
Eriks forskning fokuserar på att förstå de inre flöden som uppstår i en vattendroppe när den fryser.
– När en droppe faller på en kall yta börjar den frysa nerifrån och upp. Under frysprocessen sker två olika flöden inuti droppen: först rör sig vätskan ned längs ytan och upp i mitten, sedan vänder flödet riktning. Jag vill förstå varför denna vändning sker och vilka termodynamiska mekanismer som driver flödet.
Gör komplicerad process mer begriplig
På tröjan har Erik visualiserat experimentets olika faser.
– Den första raden visar en droppe som just har släppts. Sedan ser man hur den landar, sprider ut sig och börjar frysa. För varje sektion på tröjan har frysfronten rört sig uppåt, tills droppen är helt fryst med en karakteristisk spetsig topp, säger han och förklarar att tröjan hjälper till att göra den komplicerade processen mer begriplig.
Kollegorna på universitetet har varit imponerade av Eriks kreativa tolkning.
– Jag har fått många härliga kommentarer om tröjan – att det är en rolig och nördig idé, vissa har också påpekat att jag kanske har lite svårt att släppa arbetet även på fritiden eftersom jag stickade tröjan under en semesterresa.
Erik, som redan hade en god grund i stickning, ville utmana sina förmågor genom att skapa sitt första egna mönster.
– Det var en utmaning att omvandla vetenskapliga koncept till garn och stickor. Det svåraste var nog att planera hur detaljerna skulle komma fram med rätt garn och färger.

Kombinerar vetenskaplig kunskap med hantverk
Trots att stickningen inte direkt har hjälpt honom i själva forskningen har det gett Erik nya idéer för att presentera sitt arbete på ett annorlunda sätt.
– Det har varit ett bra sätt att förklara för vänner och familj vad jag gör. Tröjan gör det lättare att visa steg för steg vad som händer med droppen.
För Erik är stickningen inte bara ett kreativt uttryck utan också ett sätt att koppla av från det intensiva forskarlivet. Han tycker om att kombinera sin vetenskapliga kunskap med ett handfast hantverk och funderar redan på framtida projekt.
– Just nu jobbar jag på en tröja med olika djurmönster för att bli bättre på att skapa mönster med fler färger. Men vem vet – kanske kommer det en version två av dropptröjan med fler detaljer i höst, säger han med ett leende.