.jpg)
Konferensen markerade tioårsjubileum för SIO Grafen. Foto: Jonas Löfvendahl
11 oktober 2024
Luleå tekniska universitet värd för Sveriges största grafenkonferens
Luleå tekniska universitet har nyligen stått värd för Swedish Graphene Forum, Sveriges största mötesplats för grafen och andra tvådimensionella material, där forskare och företag har delat banbrytande forskningsresultat och innovationer inom området.
Den 9–10 oktober 2024 samlades några av Sveriges främsta aktörer inom grafen och 2D-material vid Luleå tekniska universitet för årets upplaga av Swedish Graphene Forum. Konferensen, som arrangerades av det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen i samarbete med universitetet, markerade dessutom SIO Grafens tioårsjubileum. Programmet har under det senaste decenniet drivit över 200 projekt med 230 deltagande organisationer och spelat en avgörande roll i utvecklingen av grafen i Sverige.
Aktiv partner sedan starten
– Utvecklingen inom grafen och andra 2D-material går snabbt framåt. Luleå tekniska universitet har varit en aktiv partner inom SIO Grafen sedan starten, och det är därför passande att vi får stå värd för detta jubileum och Swedish Graphene Forum, säger Nazanin Emami, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet och vice-ordförande för SIO-grafen SIP programstyrelsen.
Under konferensen presenterades årets framsteg och projektresultat från både akademiska och industriella aktörer. Företag som 2D fab, Graphmatech och Saab Barracuda visade upp nya tillämpningar av grafen, samtidigt som forskare och studenter från Luleå tekniska universitet, Chalmers och andra lärosäten deltog och delade sina insikter.
– Forumet är en viktig plattform där vi kan visa upp den svenska utvecklingen inom 2D-material och samtidigt skapa samarbeten mellan industri och akademi. 2D material kommer att ha en viktig roll i framtidens avancerade material för en europeisk framgångsrik industri. Det stärker vårt nationella ekosystem och driver branschen framåt, säger Nazanin Emami.
Grafen, ett supermaterial bestående av ett enda lager av kolatomer, har unika egenskaper som hög elektrisk ledningsförmåga, styrka och flexibilitet. Detta gör det användbart inom en rad olika områden, från korrosionsskydd och förpackningsmaterial till avancerad elektronik och biosensorer

Konferensdeltagarna fick också en guidad rundvandring på Luleå tekniska universitet. Foto: Jonas Löfvendahl.
Svensk deeptech i framkant
Elisabeth Sagström-Bäck, programchef på SIO Grafen, lyfter fram hur Sveriges starka innovationskraft och växande marknad inom grafen har bidragit till hållbar utveckling och stärkt näringslivet.
– Utvecklingen för dessa banbrytande material går snabbt framåt, och här ser vi ett viktigt styrkeområde inom svensk deeptech växa fram. Vid Luleå tekniska universitet har flera konkreta projektresultat från året visats upp, säger Elisabeth Sagström-Bäck.
Konferensen har även fungerat som en mötesplats för framtidens forskare genom "2D Graduate Network". Nätverket som leds av Linköping Universitet tillsammans med Chalmers och Luleå tekniska universitet ger unga forskare möjlighet att snabbt knyta kontakter med både kollegor och representanter från industrin.
– Det är viktigt att skapa en plattform för både yngre och mer erfarna forskare att mötas och utbyta idéer. Detta stärker den långsiktiga utvecklingen av grafenforskningen i Sverige, avslutar Nazanin Emami.
Kontakt
Nazanin Emami
- Professor
- 0920-491939
- nazanin.emami@ltu.se
- Nazanin Emami