
17 oktober 2024
Många återvändare på universitetets alumndag
Fredagen den 11 oktober öppnade Luleå tekniska universitet portarna för sina alumner. På programmet stod bland annat en rundvandring på universitetsområdet i Luleå, en middag samt invigning av porträttväggen för tidigare mottagare av utmärkelsen Årets alumn.
Mycket har hänt sedan de första studenterna började på vad som då hette Högskolan i Luleå. Många nya utbildningar och forskningsämnen har tillkommit och den fysiska miljön har förändrats. För flertalet alumner var STUK – lokalen för kvällens middag – ny. På deras tid anordnades festerna i det som idag inhyser Centrumrestaurangen.
De tidigare studenterna guidades runt på campus Luleå av studentambassadörer vilket är studenter som parallellt med sina studier representerar universitetet på olika mässor och andra evenemang. Vid en av besöksstationerna berättade kommunikatören Henrik Örtenvik om framtidens campus. Bland annat ska det byggas två nya universitetsbyggnader för laboratorier, kontor och undervisning där D-huset och F-huset finns idag och där E-huset står planeras en grönyta.
– Detta är det största utvecklingsprojektet av ett universitet som görs i Sverige, sa Henrik Örtenvik
Alumnerna fick även besöka biblioteket som renoverades 2019-2020, StiLs gym, robotiklabbet, Service Point, det så kallade tysta rummet som är ett ekofritt labb för att göra tester inom teknisk akustik samt 3D-kartan i C-huset över universitetsområdet på Porsön.
Invigning av Wall of fame
Efter rundvandringen samlades alla i STUK. Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn hälsade alumnerna tillbaka till universitetet och invigde den så kallade Wall of fame – en porträttvägg med tidigare års mottagare av Årets alumn. Flera tidigare pristagare var på plats och berättade vad utmärkelsen och universitetet har betytt för dem.
Sedan följde mingel med bubbel och snittar under vilket alumnerna fick beskåda Wall of fame.
Anna Öhrwall-Rönnbäck, professor i produktinnovation, ledde ett panelsamtal med både forskare och alumner i panelen om universitetets roll i den pågående gröna omställningen i Norrbotten och Västerbotten.
Fem forskare höll korta presentationer om den forskning som pågår vid universitetet. Joel Andersson, biträdande universitetslektor i malmgeologi, berättade om åldersbestämning av koppar och kobolt i Viscariafyndigheten i Kiruna och den betydelse projektet har för att säkra Europas tillgång till koppar och kobolt vilka är viktiga metaller i den gröna omställningen.
Jessica Körning-Ljungberg, professor i psykologi, berättade om hur uppmärksamhet och minne påverkas av olika aktiviteter. Huvudbudskapet var att hjärnan är formbar. Bland annat fick alumnerna lära sig att flerspråkighet är bra för minnet och att strategispel kan göra ungdomar bättre på att snabbt flytta fokus mellan olika uppgifter.
Mata sin hjärna
– Det talas mycket i hälsosammanhang om vad vi matar våra kroppar med. Men vi borde prata mer om vad vi matar våra hjärnor med, sa Jessica Körning-Ljungberg.
Mats Westerberg, professor i Entreprenörskap och innovation, hade en liknande ingång till sitt ämne om hur man utvecklar entreprenöriell kompetens. Kreativitet och öppenhet är viktiga egenskaper för en entreprenör menade han och uppmanade alumnerna att läsa skönlitteratur, till exempel årets nobelpristagare.
Kristina Söderholm, professor i historia, berättade om hur nya arkeologiska upptäckter visar att folk som levde i norra Fennoskandinavien behärskade avancerad ståltillverkning som man tidigare trodde kom till Norden först på 1600-talet redan för 2000 år sedan.
Slutligen berättade Björn Lindqvist, biträdande universitetslektor i robotik och artificiell intelligens, om hur autonoma robotar kan användas för att öka säkerheten i gruvindustrin.
Middagen bestod av en medelhavsbuffé och till efterrätt pannacotta med skogsbär. Under middagen underhöll ett band bestående av studenter från universitetet. Rektor delade ut priser till årets alumner, skådespelaren Christopher Wagelin, bland annat känd som Mattis i nyfilmatiseringen av Ronja Rövardotter och astronauten Katherine Bennel-Pegg som sände en inspelad hälsning från Australien.
Efter middagen fortsatte minglet.
Anders Eriksson, VD för Markbygden net, tog examen i industriell ekonomi 2003, Han var mycket nöjd med dagen:
– Sedan jag tog examen har jag hållit kontakten med universitetet. Jag har många fina minnen härifrån. Det är viktigt att vara stolt över Luleå tekniska universitet. Jag har aldrig känt något mindervärdeskomplex gentemot de större och äldre universiteten. Vi står oss bra mot de andra. Luleå tekniska universitet har en fin social miljö. Det är så jordnära.
Totalt deltog cirka 150 alumner under dagen.
– Vi är mycket glada över att så många alumner från hela landet besökte universitetet. Det var verkligen trevligt att träffa dem och få höra deras berättelser om sin tid vid universitetet och vad de gör nu, säger Åsa Karlström som var huvudarrangör för Alumni & friends.
- Se fler bilder från alumnidagen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Registrera dig i vår alumndatabas så blir du inbjuden till andra aktiviteter
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Läs mer om byggplanerna och framtidens campus i Luleå
- Läs mer om Årets alumn
- Läs mer om forntida ståltillverkning i Fennoskandiavien
- Läs mer om autonoma robotar