28 oktober 2024
Omfattande forskningsprogram om markkonflikter i Norrbotten
Det pågår en snabb expansion av omställningen till en fossilfri industri i Norrbotten. Den genererar tillväxt och bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Samtidigt bidrar omställningen till att förstärka lokala markkonflikter, som ofta har månghundraåriga rötter. Ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprogram vid Luleå tekniska universitet syftar till att få en djupare förståelse för hur och varför konflikter och samarbete kring markanvändning har uppstått.
– Det är unikt att vi studerar markkonflikter under en så lång tidsperiod som 400 år med fokus på samer samt tornedalingar, kväner och lantalaiset, säger Dag Avango, professor i historia och forskningsledare för programmet tillsammans med Christina Allard, professor i rättsvetenskap.
Sammanlagt deltar tio forskare inom arkeologi, historia, rättsvetenskap, statsvetenskap och etnologi i programmet. Genom bland annat arkivstudier, intervjuer samt arkeologiska inventeringar och utgrävningar vill forskarna få en djupare förståelse för hur och varför konflikter, spänningar och samarbete kring markanvändning, inklusive rättighetsanspråk till mark och vatten, har uppstått och förändrats i norra Sverige från 1600-talet fram till idag. De två forskarna understryker att, även om fokus ligger på samer samt tornedalingar, kväner och lantalaiset, så är övrig lokalbefolkning viktig för programmet.
Stöd för beslutsfattare
Ett av projektets syften är att det ska utgöra ett stöd för beslutsfattare i utformandet av policy och lagstiftning som kan mildra dessa konflikter.
– De konflikter vi ser idag har i hög grad historiska rötter. Vår ambition är att ta lärdom av historiska misstag men även historiska framgångar för att kunna främja samarbete och hantera lokala markanvändningskonflikter i framtiden, säger Dag Avango.
Forskningen kommer att bedrivas i nära samarbete med Norrbottens museum och Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum, bland annat kommer dessa museer stå värd för seminarieserier för allmänheten om ny kunskap kring historisk mark- och vattenanvändning – både samverkan och konflikter.
Programmet har två huvudspår. Dels handlar det om att få en förståelse för dagens konflikter genom att studera de långa linjerna i historien. I vilken utsträckning har institutioner och idéer om markanvändning och markrättigheter i det förflutna främjat eller hindrat samarbete på lokal och regional nivå? Dels handlar det om att samla in ett förråd av fallstudier för att få en bild av hur markkonflikter har hanterats av staten och andra aktörer.
Mångmiljonbelopp från Riksbankens Jubileumsfond
Programmet ”Konflikt eller samverkan? – Lära av historien, spänningar och konflikter kring markanvändning i Sveriges arktiska region” har beviljats medel om 41, 1 miljoner konor ur Riksbankens jubileumsfond under en sexårsperiod med start den 1 januari 2025. Det är första gången som Luleå tekniska universitet beviljas ett så kallat RJ-Program vilket innebär ”en gemensam och väl sammanhållen forskningsuppgift inom samhällsvetenskap och humaniora som en grupp kvalificerade forskare med anknytning till Sverige utför under en längre tid.” RJ Programmen ”förutsätter en mycket kvalificerad forskningsmiljö eller forskarnätverk med hög kompetens hos forskarna och forskningsledaren.”
– Vi är fantastiskt glada och stolta över att ha fått det här förtroendet från Riksbankens Jubileumsfond. Vi på Luleå tekniska universitet har en mycket god tvärvetenskaplig forskningsmiljö inom samhällsvetenskap och humaniora. Vår ambition är att på sikt skapa ett excellent center rörande mark- och vattenanvändning och rättighetsfrågor i norra Sverige, säger Christina Allard.
Kontakt
Dag Avango
- Professor and Head of Subject
- 0920-491573
- dag.avango@ltu.se
- Dag Avango
Christina Allard
- Professor, Meriterad lärare
- 0920-491379
- christina.allard@ltu.se
- Christina Allard