28 oktober 2024
Yngre forskare prisas av Kungl. Skytteanska Samfundet
Malin Eneslätt, universitetslektor i omvårdnad, och Wiebke Reim, universitetslektor i entreprenörskap och innovation, får Kungl. Skytteanska Samfundets pris till yngre framstående forskare inom medicin och hälsa respektive inom samhällskunskap och ekonomi 2024.
– Det är en jättestor ära att få priset, konkurrensen är stor. Det ger en boost och arbetsglädje att känna att det jobb jag gör uppmärksammas, säger Malin Eneslätt, universitetslektor i omvårdnad.
Malin Eneslätt får Kungl. Skytteanska Samfundets pris till yngre framstående forskare inom medicin och hälsa 2024. Motiveringen lyder:
”Malin Eneslätts forskning är innovativ och mycket efterfrågad. Hon har etablerat ett omfattande nätverk inom sitt forskningsområde, har genomfört en postdoc vid ett annat lärosäte samt erhållit etableringsbidrag från Forte för att utveckla en digital version av DöBra-kortleken. Eneslätt uppvisar stor potential för fortsatt vetenskaplig framsteg och handleder för närvarande en doktorand. Hennes arbete är tydligt kopplat till hälsa och vårdvetenskap, och hon visar stor potential för framtida utveckling inom dessa områden.”
Sedan motiveringen skrevs har Malin Eneslätt utökat sin forskning och medverkar nu i tre olika projekt med folkhälsovetenskapliga perspektiv på döende, död och sorg. Bland annat projekt om hur arbetsplatser kan stödja vid svåra livshändelser samt utforskande och samskapande av nära vård i livets slutskede i glesbygdskontext. Hon handleder numera två doktorander.
Wiebke Reim, universitetslektor i entreprenörskap och innovation, får Kungl. Skytteanska Samfundets pris till yngre framstående forskare inom samhällskunskap och ekonomi 2024. Motiveringen lyder:
”Wiebke Reim, Luleå tekniska universitet, har på kort tid etablerat sig som en självständig och erkänd forskare inom ett område med betydande bäring för norra Sveriges utveckling. Forskningen om nya affärsmodeller i en cirkulär och digitaliserad ekonomi har fått ett stort akademiskt genomslag och är av hög samhällsrelevans. Hon har framgångsrikt erhållit forskningsanslag och visat prov på samverkan inom såväl som utanför akademin. Wiebke Reim bidrar till att stärka den vetenskapliga miljön vid sitt lärosäte och har stor potential att göra så även i framtiden.”
– Som ung forskare kan det vara utmanande i övergången från att vara doktorand till mer senior forskare, att få det här priset betyder jättemycket som en bekräftelse och motivation att fortsätta. Det är också kul med Kungl. Skytteanska Samfundets koppling till norra Sverige eftersom min forskning fokuserar mycket på det som händer här, säger Wiebke Reim.
Wiebke Reim är involverad i många olika projekt med stor samhällsrelevans, som sträcker sig från allt från transport till cirkularitet i byggande eller mat. Bland annat är hon projektledare för ett av delprojekten i Green transition north. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hon betonar fördelarna med att det finns stora möjligheter att samarbeta över ämnes- och institutionsgränser vid Luleå tekniska universitet, vilket hon ofta gör i sin forskning.
– Här finns väldigt fina samarbetsmöjligheter och en vilja att jobba multidisciplinärt. För unga forskare är det dessutom nära till både seniora forskare och till ledning, säger Wiebke Reim.
Prissumman är 20 000 kronor och priset kommer att uppmärksammas under Luleå tekniska universitets akademiska högtid lördag 9 november.