30 oktober 2024
Tekniksprånget: Forma framtidens ingenjörer
Luleå tekniska universitet är en av många arbetsgivare som årligen tar emot praktikanter. Programmet syftar till att inspirera unga att välja en teknisk utbildning och karriär, och har visat sig vara en ovärderlig erfarenhet för deltagare.
En möjlighet att forma framtiden
Tekniksprånget är ett praktikprogram för personer mellan 18–21 år som är nyfikna på ingenjörsyrket. Ett projekt som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).
Vår rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn beskriver de möjligheter som skapas av tekniksprånget:
– Det finns väldigt många olika styrkor med Tekniksprånget men de viktigaste för mig är projektets starka bidrag till diversifierade utbildningsmiljöer inom teknik och naturvetenskap och därmed också diversifierade arbetsmarknader inom dessa områden. Få projekt, om några, kan visa på bättre resultat när det gäller breddad rekrytering med fokus på jämställdhet. Att Tekniksprånget lyckas leverera en jämn könsfördelning bland de tekniksprångare som går vidare till högre utbildning, det är helt unika resultat. Jag vet inget annat projekt eller initiativ som har lyckats med det, eller ens kommit i närheten av sådana resultat.
Bro mellan teori och praktik
Universitet erbjuder en solid teoretisk grund och konkurrenskraftig utbildning, men Tekniksprånget ger studenterna möjlighet att tillämpa denna kunskap i verkliga arbetsmiljöer. Detta hjälper studenterna att förstå hur deras utbildning kan användas praktiskt och förbereder dem bättre för arbetslivet.
– Jag uppskattar tekniksprånget eftersom det ger mig en djupare inblick i hur arbetslivet kan se ut för en ingenjör, vilket annars hade varit svårt att få, säger Ebba Nyström, tekniksprångare TVM.
Genom att visa konkreta karriärmöjligheter och arbetsmiljöer kan universitet locka fler studenter till tekniska utbildningar. Tekniksprånget fungerar som en inspirationskälla och kan öka intresset för ingenjörsyrken samt främja en kultur av innovation och entreprenörskap.
Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn lyfter även vikten av tekniksprånget för oss som universitet:
– För oss som lärosäte är det både roligt och viktigt att träffa unga människor och potentiella studenter för att förstå vad som är viktigt för dem som personer och vad de förväntar sig av en universitetsutbildning. De kommer också in med nyfikenhet, engagemang och nya perspektiv på vår verksamhet och de levererar på hög nivå i de projekt de deltar i.
Varför bli handledare?
Att vara handledare för Tekniksprånget innebär att du får en unik möjlighet att påverka och inspirera nästa generation av ingenjörer. Här är några anledningar till att du bör överväga att bli handledare:
- Bidra till samhället: Genom att dela med dig av din kunskap och erfarenhet hjälper du unga att fatta beslut om sin framtid. Du bidrar till att forma framtidens arbetskraft och stärker Sveriges position som ledande inom teknik.
- Personlig utveckling: Att vara handledare är inte bara givande för studenterna, utan också för dig som yrkesverksam. Du får möjlighet att utveckla dina ledarskaps- och kommunikationsfärdigheter.
- Nätverksbyggande: Som handledare får du chansen att nätverka med andra utanför ditt område. Detta kan leda till nya samarbeten och möjligheter.
- Frisk fläkt av innovation: Unga praktikanter kommer ofta med nya idéer och perspektiv som kan vara uppfriskande och inspirerande för din arbetsplats. Deras entusiasm och nyfikenhet kan bidra till en kreativ arbetsmiljö.
- Stärka universitetets varumärke: Genom att delta i Tekniksprånget visar vi att vi tar tillvara på engagerade och ambitiösa ungdomar.
Samarbetet mellan universitet och Tekniksprånget är en win-win-situation
Studenterna får ovärderlig praktisk erfarenhet, universiteten kan öka attraktiviteten för sina utbildningar, och näringslivet får tillgång till välutbildade och motiverade framtida medarbetare.
Att bli handledare för Tekniksprånget är en investering i framtiden. Det är en chans att göra en verklig skillnad i unga människors liv samtidigt som du utvecklar dina egna färdigheter och bidrar till universitetets framgång. Vill du bli handledare? Se kontakt nedan. Är du student och vill bli fadder? Läs mer nedan.