
Glada vinnare av VSS-priset. Från vänster: Sofi Larsson, Parvaneh Westerlund och Johanna Cinber.
31 oktober 2024
De får VSS-priset för utveckling av forskningsdataplattform
Parvaneh Westerlund, Johanna Cinber och Sofi Larsson från universitetsbiblioteket får årets pris för goda utvecklingsinsatser inom verksamhetsstödet. Trion har framgångsrikt arbetat med att införa forskningsdataplattformen LTU Drive.
Priset för utvecklingsinsatser inom verksamhetsstödet, eller VSS-priset som det också kallas, ska synliggöra och lyfta betydelsen av de medarbetare som genom sina insatser, sitt engagemang och samarbete bidrar till universitetets utveckling.
– För att universitetets verksamhet ska kunna hålla hög kvalitet i utbildning och forskning behöver vi även ett professionellt stöd. Det kom in många fina nomineringar och jag känner mig stolt när jag ser den utveckling och det förbättringsarbete som sker inom verksamhetsstödet. Årets vinnare blev en grupp med starkt utvecklingsdriv, bra samarbetsförmåga och ett stort engagemang vars arbete kommer förbättra och förenkla hanteringen av forskningsdata, säger universitetsdirektör Maria Lundgren.
Parvaneh Westerlund, Johanna Cinber och Sofi Larsson har tillsammans och i nära samarbete med akademin drivit utvecklingsprojektet ”Forskningsdataplattformen LTU Drive”.
– Det känns jätteroligt och hedrande att vårt arbete uppmärksammas. Vår förhoppning är att fler forskare får upp ögonen för LTU Drive i samband med priset. LTU Drive är ett första steg mot säker lagring och delning av universitetets forskningsdata, säger Johanna Cinber.
Prissumman är på 50 000 kronor och ska användas till kompetensutveckling.
– Vi planerar att göra studiebesök på andra universitet. Gärna europeiska lärosäten för att se hur de jobbar, i och med utvecklingen av European Open Science Cloud, säger Johanna Cinber.
Priset delas ut på universitetets prisceremoni den 7 november.
Motiveringen till årets VSS-pris
"Parvaneh Westerlund, Johanna Cinber och Sofi Larsson har framgångsrikt arbetat med att införa LTU Drive, en tjänst som möjliggör ett öppet och tillgängligt vetenskapssystem. Forskningsdataplattformen kommer att förenkla och effektivisera hanteringen av data, men också göra hanteringen säkrare utifrån lag- och säkerhetskrav.
Gruppen har i nära samarbete med akademin, utvecklat lärmoduler, riktlinjer, processer och arbetssätt samt undersökt och lämnat förslag på hur så kallade Data Champions kan införas som ett direkt stöd till forskargrupper.
För Luleå tekniska universitet är forskning essentiellt och införandet av LTU Drive är ett viktigt bidrag till att bättre kunna möta finansiärernas krav, bättre ge förutsättningar att koordinera och medverka i större forskningsprojekt, ge bättre möjligheter för publicering och arkivering av data samt minska risker för dataförluster."