
Staffan Lundström och Maria Viklander
31 oktober 2024
Staffan Lundström och Maria Viklander tilldelas Rektors förtjänstmedalj 2024
Staffan Lundström, professor i strömningslära och Maria Viklander, professor i VA-teknik, tilldelas Rektors förtjänstmedalj år 2024 för sina framstående och förtjänstfulla insatser för universitetet.
Rektors förtjänstmedalj delas ut för framstående insatser för Luleå tekniska universitet eller för förtjänstfull verksamhet inom något av universitetets verksamhetsområden. Medaljen delas ut vid Akademisk högtid och tilldelningen har beslutats av rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Staffan Lundström – pionjär inom strömningslära
Sommaren 2000 anställdes Staffan Lundström på Luleå tekniska universitet och var innan dess extern doktorand på lärosätet med anställning på RISE SICOMP och efter det fyra år på Chalmers. Han blev professor i strömningslära 2004 och ämnesföreträdare 2008 och har haft en central roll inom både forskning och utbildning vid universitetet. Under sin tid på lärosätet har Staffan tillsammans med kollegor byggt upp en stark grupp inom strömningsmekanik och varit med om att sätta universitetet på kartan gällande forskning inom vattenkraftsområdet nationellt och internationellt. Det senare kan exemplifieras med att Staffan är föreståndare för Svenskt centrum för hållbar vattenkraft och leder ett Horizon Europe-projekt, Store2Hydro.
Staffan har också under en längre tid varit svensk representant i IUTAM (International Union for Theoretical and Applied Mechanics) och har erhållit medel för forskning från många källor, inklusive Vetenskapsrådet och Formas. Han fick bland annat medel under pandemin från Vetenskapsrådet för att tillsammans med kollegor från LTU, Chalmers, KTH och Lunds universitet titta på hur droppar fångas upp av munskydd. Resultaten av denna forskning fick stort genomslag i media.
Staffans huvudsakliga forskningsområde är strömning i porösa material, och han har varit huvudhandledare för 23 doktorander till doktorsexamen och ytterligare 6 doktorander till licentiatexamen. Han är eller har varit handledare för 13 postdoktorer/unga forskare. Genom sitt arbete har han inte bara stärkt forskningen vid universitetet, utan även bidragit till svensk industri och internationellt samarbete inom sitt område. Han har också visat ett engagemang för de större frågorna på universitetet, exempelvis genom att vara lärarrepresentant i universitetsstyrelsen, ställföreträdande prefekt och medlem i forskningsetiskt råd.
– Att få Rektors Förtjänstmedalj känns jättestort och inspirerar mitt fortsatta arbete. Jag ser medaljen som ett kvitto på att mina kollegor och jag har jobbat målmedvetet en längre tid och byggt upp en stark infrastruktur och verksamhet som gör skillnad, säger Staffan Lundström och fortsätter.
– Jag reflekterar också över om när jag senast fick någon typ av medalj? Förra seklet på ett Norrlandsmästerskap på 800m eller efter avslutad Burträsk skidserie? Nu för tiden blir jag som mest glad när kollegor, nästan alltid yngre, har framgång på olika sätt. De har också del av den medalj som jag känner mig mycket hedrad och stolt över!
Marias framstående karriär inom hållbar dagvattenhantering
– Jag blev väldigt överraskad, stolt och mycket glad då jag fick beskedet. Men det är inte jag som får den här utmärkelsen utan det är hela forskningsgruppen VA-teknik och våra samarbetspartner. Så jag vill därför tacka världens bästa gäng – som tillsammans söker hitta nya metoder, tekniker och lösningar för att möjliggöra den gröna omställning till det nya, moderna, hållbara samhället, säger Maria.
Maria Viklander började sin akademiska karriär som doktorand vid Luleå tekniska universitet på 1990-talet inom VA-teknik och har sedan dess etablerat sig som en ledande forskare inom hållbar dagvattenhantering. Hon bedriver behovsdriven, transdisciplinär forskning tillsammans med avnämare för att utveckla hållbara urbana vattensystem utifrån pågående förändrade förutsättningar, så som urbanisering, klimatförändringar och mer begränsad tillgång till resurser. Marias huvudsakliga forskningsintresse är dagvattenkvalitet med avseende på källor till föroreningar, behandling och dagvattenhantering som inkluderar integration av dagvatten och grön infrastruktur till stadsplanering och byggande. Maria fokuserar även på kvantitativa aspekter på urban avrinning, exempelvis ytlig avledning, översvämningsrisker och anpassning av dagvattensystem och stadsbyggande så att de blir mer resilienta till ett förändrat klimat.
Under sin tid på Luleå tekniska universitet har hon lett flera stora forskningsprojekt och kompetenscentrum; Dag&Nät och DRIZZLE, i vilka privata och offentliga aktörer som kommuner, företag och branschorganisationer och LTU samverkar för att omsätta forskning och teknik i praktiken. Vilket har stärkt universitetets position inom miljöteknik och hållbar stadsutveckling. Tillsammans levererar centren världsledande forskning inom många områden, inte minst åtgärder för att minimera föroreningsbelastningen på miljön samt minska risken för översvämningar i städer.
– Samarbetet mellan akademi, företag och kommuner är en förutsättning för att öka såväl relevansen av forskningen som implementering av resultaten. Och kom ihåg att förändringen –omställningen till det nya - börjar med oss själva, avslutar Maria.
Både Maria Viklander och Staffan Lundström har med sina forskningsinsatser och sitt engagemang bidragit till att främja universitetets internationella profil och stärka samarbeten med industrin och samhället. Deras insatser gör dem till värdiga mottagare av Rektors förtjänstmedalj.
Motiveringar
Maria Viklander står för ett enastående bidrag till forskning inom VA-teknik och urban vattenforskning och har satt Luleå tekniska universitet på kartan både nationellt och internationellt. Som ämnesföreträdare har hon under lång tid visat på ett inspirerande och inkluderande ledarskap samt innovation inom hållbara urbana vattensystem, särskilt i ljuset av utmaningar som urbanisering och klimatförändringar. Hennes transdisciplinära och behovsdrivna forskning har inte bara förbättrat dagvattenkvaliteten och hanteringen av densamma, utan också integrerat grön infrastruktur i stadsplanering. Marias expertis inom dagvattenhantering i kallt klimat och hennes arbete med snökvalitet och snöhantering är särskilt anmärkningsvärda. Hennes insatser för att öka resiliensen i urbana avloppssystem gör henne till en ovärderlig tillgång för forskningsområdet.
Staffan Lundström är en djupt engagerad forskare, lärare och ledare vid Luleå tekniska universitet. Han har vidareutvecklat ämnet strömningslära och verksamheten där på ett sådant sätt att den grupp som varit lillebror i Sverige nu är den självklara ledaren och nu också leder och driver på en europeisk nivå. Staffan Lundström är adjungerad professor vid Gyeonsang National University i Sydkorea och har varit verksam vid såväl Chalmers som vid RISE under sitt yrkesliv och har bidragit till Luleå tekniska universitet med erfarenhet och nätverk genom alla dessa samarbeten. Staffan Lundström leder Svensk Vattenkraftcentrum, som fått förnyat förtroende från finansiärer och partners och som är mer aktuellt än någonsin i den gröna omställningen. Han har förmågan att på ett sätt som når många kunna förklara forskning, och har under pandemin haft stöd från Vetenskapsrådet att leda andra universitet i projekt kring munskydd och också frontat projektet i TV. Staffan Lundström har byggt ett stort förtroende i organisationen och är ställföreträdande prefekt och forskningsetiskt råd. I sitt ledarskap har han byggt en väl fungerande, bred och stark forskargrupp, med god samverkan med andra ämnen och andra kollegor. I forskningen visar han på en nyfikenhet och en förmåga att vara allra längst framme i frågor som är intressanta för en hållbar framtid. 2023 mottog han Nordeas Vetenskapliga pris.
Kontakt
Staffan Lundström
- Professor tillika ämnesföreträdare, Avdelningschef
- 0920-492392
- staffan.lundstrom@ltu.se
- Staffan Lundström
Maria Viklander
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491634
- maria.viklander@ltu.se
- Maria Viklander