8 november 2024
Fängslande berättelser när hedersdoktorer föreläste
Säkerhetspolitik i norr, tvångsförflyttningar och en tystad älv, en fem generationer lång företagssaga och en dröm om musik som förändrar. Bredden på ämnen var stor när 2024 års hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet höll uppskattade föreläsningar.
Karin Bodin, koncern-vd i Polarbrödsgruppen, författaren Elin Anna Labba, tidigare konserthuschefen Stefan Forsberg och författaren Lars Gyllenhaal är utsedda till 2024 års hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet. Dagen innan den stora akademiska högtiden höll de alla föreläsningar i LKAB-salen på Luleå tekniska universitet.
Nordkalottens säkerhetspolitiska historia och framtid – Lars Gyllenhaal
– Jag har 30 minuter på mig att redogöra för 500 år historia, så nu blir det plattan i mattan! inleder Lars Gyllenhaal.
Före 1500-talets slut var Nordkalotten ett fredligt område. Det var samernas land. Nu dras regionen in i de framväxande riksbildningarnas maktkamp. Regionen blir också föremål för ekonomiska intressen. Upptäcktsresanden Willem Barent dör 1597 på ön Novaja Zemlja under ett försök att finna en kortare handelsrutt från Europa till Kina.
År 1809 förlorar Sverige Finland till Ryssland. I och med Nikolai II:s russifieringspolitik kringskärs Finlands tidigare relativa självständighet gentemot Ryssland radikalt. Sveriges inleder sin militarisering av nordligaste Sverige, bland annat genom byggandet av Bodens fästing.
Sverige var betydligt mer inblandad i andra världskriget än vad som är allmänt känt. I samarbete med sina brittiska och amerikanska motsvarigheter upprättade svensk underrättelsetjänst hemliga baser i norra Sverige. Svenska samer spelar en nyckelroll genom att understödja norska motståndsmän med mat, ammunition och underrättelser.
I vår egen tid skärps åter säkerhetsläget på Nordkalotten. Ryska tänkare ser Finland som en naturlig del av det imperium som ska återupprättas. I oktober i år gick ett kinesiskt örlogsfartyg, förment kallat ”kustbevakning”, för första gången in i Arktiskt vatten.
Inspelning av föreläsningen
Lars Gyllenhaal. Foto: Petra Älvstrand. Textningen är AI-genererad.
När vattnet blev tyst – Elin Anna Labba
– Jag blir rörd av att stå här, det är en väldigt stor ära. Jag vill tacka de riktiga hedersdoktorerna jag mött, de flesta av dessa berättare finns inte kvar bland oss idag. Jag har haft turen att vara uppväxt i en kraftfull samisk berättartradition, inledde författaren Elin Anna Labba.
I en föreläsning som likaså rörde publiken berättade hon sedan om sin familjs historia. Hur berättelsen om tvångsförflyttningar kom att vävas samman med utbyggnaden av vattenkraft.1923 blev hennes familj tvingade att skapa ett nytt hem vid Akkajaure och behövde lära känna en ny plats, nya grannar och en oberäknelig sjö – ett regleringsmagasin med isar som höjs och sänks, med vakar och sprickor som kan fånga renar och barn.
– Dämningarna genomfördes under en epok då man inte behövde ta hänsyn till vare sig människor eller natur. Det hade inte kunnat göras idag på samma sätt. Ibland lever man i en lucka i tiden då saker kan hända. Hade den fjärde dämningen legat 10 år fram i tiden kanske människor hade protesterat. Kanske kan Akkajaure vara en påminnelse om industrialisering som gick för långt, säger Elin Anna Labba.
Inspelning av föreläsningen
Elin Anna Labba. Foto: Petra Älvstrand. Textningen är AI-genererad.
Med vårt dagliga bröd mot år 2145 – Karin Bodin
– 2145 är alltså inte ett klockslag, utan ett årtal. När jag tog över hade vi bakat bröd i 133 år, vad behöver vi göra för att kunna göra det i minst 133 år till?, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd och femte generationens företagare i Sveriges tredje största brödföretag.
I sin föreläsning berättar hon om Polarbröds långa historia, om de tre aspekterna av hållbarhet och om den stora utmaning som branden i bageriet innebar. När hon och hennes syster tog över familjeföretaget funderade de på vad de i sin generation kunde göra för avtryck. Fokus blev värderingar och hållbarhet. Genom förändringar gällande energi, transport, förpackning och råvaror arbetas för en minskad miljöbelastning för varje rågkaka. Bland annat har företaget investerat i vindkraftverk som täcker hela företagets elbehov och mer därtill.
Branden 2020 då Polarbröds bageri i Älvsbyn förstördes var ett mardrömsscenario. Karin Bodin berättar om storartade insatser och kreativa lösningar på många håll, inte minst av företagets personal, som ledde till att företaget klarade krisen och 14 månader efter branden åter kunde baka bröd igen i Älvsbyn.
Inspelning av föreläsningen
Karin Bodin. Foto: Petra Älvstrand. Textningen är AI-genererad.
Ingen dröm är för stor att förverkliga – Stefan Forsberg
– Mitt favorituttryck i musiken är ”Avanti con tutti forza”, ”Framåt med full kraft”. Orkestern blir som vild av entusiasm. Det är som ett kosläpp om våren, säger Stefan Forsberg som aldrig har kunnat acceptera när någon säger ”Det går inte.”
Som liten arbetargrabb från Motala var det ingen självklarhet för honom att göra en karriär inom den klassiska musiken. Men när hans amatörmusicerande föräldrar vred på Arne Lamberths ”Oh mein papa!” på radion så visste Stefan Forsberg att det var trumpetare han skulle bli.
Några pengar till trumpet fanns inte i arbetarhemmet. Men hans kusin som jobbade på återvinningscentralen hittade en tillplattad kinesisk trumpet på jobbet och Stefan Forsberg började öva. Sen spelade han ”Oh mein papa!” på roliga timmen i skolan. Succé! Han var inte särskilt bra på matte, men en sång- och dansman var han.
Långt senare började han jobba med ungdomar och musik i så kallade problemområden. En sen kväll på pendeltågstationen kommer en ung kille med aggressiv framtoning fram till honom och Stefan Forsberg tänker att nu är hans sista stund kommen. ”Är det du som har fixat så att min lillebror fått en fiol i handen?” frågar ynglingen. ”Jaaa …” svarar Stefan Forsberg osäkert. ”Bra gjort! Det kunde ha varit en pistol i stället.”
Inspelning av föreläsningen
Stefan Forsberg. Foto: Petra Älvstrand. Textningen är AI-genererad.
- Hedersdoktorernas föreläsningar är en del av Akademiska högtidsveckan på Luleå tekniska universitet. Läs mer om Akademisk högtid.
- Läs mer om 2024 års hedersdoktorer.