13 november 2024
Banbrytande teknik öppnar för hållbara material
Jan Frostevarg, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet, har valts in på IVA:s (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien) prestigefyllda 100-lista för 2024. Hans forskning om MdT Sampler, en ny teknik som kan snabba upp och effektivisera utvecklingen av hållbara metalliska material, lyfts fram för sin stora samhällsnytta och potential att driva hållbar innovation.
MdT Sampler är en innovativ teknik som kan revolutionera utvecklingsprocessen för nya legeringar och andra metalliska material. Traditionellt sett har materialutveckling varit en långsam och kostsam process men med MdT Sampler öppnas nya möjligheter för både industrin och forskarvärlden att arbeta snabbare och mer kostnadseffektivt.
– Vår teknik tar sig an en av de största utmaningarna inom materialvetenskap – långsamma, dyra utvecklingsprocesser. Genom MdT Sampler kan vi effektivisera framtagningen av nya, mer hållbara material vilket är en viktig del i kampen mot klimatförändringarna, säger Jan Frostevarg.
Ett verktyg för hållbara material
Med MdT Sampler kan forskare och företag ta fram små materialprover som kan värmebehandlas för att simulera industriella processer. Tekniken gör det möjligt att experimentera med olika legeringar och egenskaper på ett sätt som är både snabbt och kostnadseffektivt. Frostevarg beskriver metoden som en form av "provrörsblandning" för metaller – där små kulor med olika sammansättningar testas och värmebehandlas för att efterlikna verkliga produktionsförhållanden.
Målet är att göra MdT Sampler till ett kompakt och användarvänligt verktyg som kan användas både i industri och akademi. Tekniken har potential att bidra till utvecklingen av nya hållbara material genom att minska behovet av giftiga eller oetiskt samt öka andelen regionalt utvunna legeringsämnen.
– Att minska beroendet av toxiska eller oetiskt utvunna ämnen är en stor fördel, både för klimatet och den geopolitiska stabiliteten, dessutom kan vi på sikt minska importbehovet av vissa råämnen och stärka Europas självförsörjning, förklarar Jan Frostevarg.
Jan Frostevarg, biträdande professor inom produktionsutveckling.
Från labbet till kommersiell produkt
MdT Sampler befinner sig nu på teknikmognadsnivå TRL4, vilket innebär att konceptet är bevisat och testat i labbmiljö. Nästa steg är att vidareutveckla en prototyp som kan användas i verkliga tillämpningar med målet att ta tekniken till marknaden inom några år. I samarbete med Arctic Business Incubator, LTU Business och utvalda industriparter arbetar Frostevarg och hans team aktivt med affärsutveckling och finansiering för att göra MdT Sampler kommersiellt tillgänglig.
– Vårt mål är att ta forskningen från labbet till verkligheten så att experter snabbare kan utveckla nya material som är både hållbara och konkurrenskraftiga. Genom att göra det enklare och billigare att ta fram nya legeringar kan vi på sikt skapa stora värden, både för samhället och miljön, säger Jan Frostevarg.
IVAs 100-lista
Projektet är ett av åtta projekt som Luleå tekniska universitet har med på 2024 års upplaga av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) prestigefyllda 100-lista. Forskningsprojekten på listan bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan.
Kontakt
Jan Frostevarg
- Biträdande professor
- 0920-491675
- jan.frostevarg@ltu.se
- Jan Frostevarg