19 november 2024
Flexiblare vattenkraft ska stötta den gröna omställningen
Luleå tekniska universitet leder ett nytt forskningsprojekt som ska analysera vattenkraftens roll i det framtida fossilfria energisystemet. Projektet syftar till att identifiera hur vattenkraftens flexibilitet kan förändras för att balansera den ökade elproduktionen från sol- och vindkraft. Målet är att skapa förutsättningar för att identifiera lösningar som samtidigt stöttar en hållbar energiomställningen och möter behoven hos den växande industrin i norra Sverige.
Behovet av flexibel elproduktion ökar i takt med att Sverige ställer om till mer förnybar energi. Vattenkraften, som kan reglera elproduktionen snabbt och effektivt, spelar redan idag en central roll för att balansera variationerna i elbehovet under dygnet och mellan årstider. I takt med att andelen el från vind och sol ökar så behovs ny typ av flexibilitet. Men att öka vattenkraftens flexibilitet ställer också krav på noggranna avvägningar för att inte skada ekosystemen i och kring älvarna.
– För att möta klimatmålen krävs ett elsystem som kan anpassa sig till både stora och små variationer i efterfrågan. Vårt mål är att hitta lösningar som gör det möjligt att använda vattenkraften mer flexibelt utan att vi äventyrar miljömålen, säger Anna Krook-Riekkola, biträdande professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet.
Avancerad energisystemmodell
Projektet Flödande flexibilitet - Framtidens svenska vattenkraft i fas med den gröna omställningen finansieras av Energimyndigheten och har tilldelats 5,6 miljoner SEK över fyra år. Projektet leds av Anna Krook-Riekkola och har också deltagande från Maria Pettersson, professor i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Studien bygger vidare på TIMES-Sweden, en avancerad energisystemmodell som hjälper forskare att identifiera kostnadseffektiva teknik- och energival för att möta framtida energirelaterade samhällsbehov givet olika förutsättningar och klimatmål. Inom ramen för projektet ska modellen förfinas för att få en bättre förståelse för hur framtida vattenkraft kan bidra med relevant flexibilitet på ett kostnadseffektivt sätt.
– Vattenkraften är redan en flexibel energikälla men med den här modellen kan vi undersöka vilka ytterligare åtgärder som behövs för att den ska klara framtidens behov. Det kan handla om att komplettera vissa stationer med en extra turbin för att använda befintliga vattenflöden mer effektivt, berättar Anna Krook-Riekkola.
Anna Krook-Riekkola, professor vid Luleå tekniska universitet
Mer robust elsystem
Projektet sker i nära samarbete med Vattenfall och andra aktörer inom energibranschen. Målet är att projektets resultat ska kunna användas både för nationell planering och som underlag i miljötillståndsprocesser där energibehovet vägs mot påverkan på naturen.
– Svensk industri står inför en stor omställning, särskilt i norra Sverige där efterfrågan på hållbar energi ökar. Genom att utveckla vattenkraftens flexibilitet hoppas vi kunna skapa ett mer robust elsystem som möter de framtida behoven på ett hållbart sätt, säger Anna Krook-Riekkola.
Kontakt
Anna Krook-Riekkola
- Biträdande professor
- 0920-492552
- anna.krook-riekkola@ltu.se
- Anna Krook-Riekkola