På Svartön i Luleå planeras för ett stort antal etableringar kopplade till den gröna omställningen. Foto: Patrik Öhman.
4 december 2024
Luleå tekniska universitet leder vägen mot framtidens hållbara industrikluster
Luleå tekniska universitet har fått finansiering för att öka kunskaperna om hur resurs- och energieffektiva industrikluster i norra Sverige kan skapas. Fokus ligger på att identifiera innovativa symbioser mellan olika industrier och samhället – en nyckel för att möta både klimatmål och global osäkerhet.
Luleå tekniska universitet leder, tillsammans med forskningsinstitutet Swerim, ett nytt projekt som ska bana väg för framtidens hållbara industriella kluster. Projektet som finansieras av Energimyndigheten och deltagande företag, industrier och kommuner syftar till att utveckla innovativa lösningar för att koppla samman industrier och samhällssystem i norra Sverige. Målet är att öka resurs- och energieffektiviteten genom industriella symbioser – där restprodukter och överskottsenergi från en verksamhet blir råvaror eller resurser för en annan.
– Det här projektet ger unika förutsättningar att från grunden skapa resurseffektiva industriella kluster som bygger på samarbete, cirkularitet och innovation, säger Joakim Lundgren, professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet.
Bygger en hållbar framtid
Projektet som tar avstamp i de stora industriella satsningarna som just nu sker i regionen. Bland annat Luleå, Piteå, Boden och Gällivare står inför en stor omvandling med nya teknologier som exempelvis fossilfri ståltillverkning, storskalig vätgasproduktion och återvinning av sällsynta jordartsmetaller. Här spelar samverkan mellan aktörer en avgörande roll, där industriell symbios blir en nyckel.
– Vi ser stora möjligheter att utnyttja de nya energi- och materialströmmarna i regionen, från värmeöverskott till biprodukter som kan komma till användning på nya sätt. Det skapar inte bara miljövinster, det skapar också nya affärsmöjligheter och stärker konkurrenskraften för regionens industri och våra företag, säger Joakim Lundgren.
Joakim Lundgren, professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet.
Global oro ökar vikten av lokal resiliens
Bakgrunden till projektet är inte bara klimatmål utan också de globala kriserna. Geopolitiska konflikter, som kriget i Ukraina och oroligheterna i Mellanöstern har belyst behovet av att säkra energi- och materialförsörjning.
– Norra Sverige har en chans att visa världen hur den industriell omställningen kan skapa ökad försörjningstrygghet. Vi kan skapa ett robust system som inte bara är effektivt utan också motståndskraftigt mot globala störningar, förklarar Joakim Lundgren.
Ett globalt föredöme
Förhoppningen är att resultaten från projektet inte bara ska gynna regionen utan också fungera som en modell för andra industrikluster i världen. Genom att skapa innovativa kopplingar mellan olika aktörer ska projektet bidra till både resurseffektivitet och långsiktig hållbarhet.
– Vårt mål är att visa att det går att kombinera ökad miljöhänsyn med tillväxt och konkurrenskraft. Norra Sverige kan bli ett globalt föredöme för hur industriell omställning kan drivas på ett smart och hållbart sätt, avslutar Joakim Lundgren.
Fakta
Projektet löper över fyra år med en total budget på drygt 20 miljoner kronor.
Övriga deltagande parter:
- SSAB
- Fertiberia/Power2Earth
- Luleå Energi
- Lumire
- Luleå Kommun
- Gällivare Energi
- Gällivare Näringsliv
- Wa3rm
- Talga
Kontakt
Joakim Lundgren
- Professor
- 0920-491307
- joakim.lundgren@ltu.se
- Joakim Lundgren