August Petersson och Emil Eskeby var två av studenterna som presenterande sina projekt under årets HET-dag.
5 december 2024
Framtidens energilösningar i fokus på HET-dagen
Studenter och alumner från civilingenjörsprogrammet Hållbar energiteknik samlades under årets HET-dag för att presentera idéer och lösningar som kan bidra till en mer hållbar framtid. Dagen bjöd på inspirerande projektpresentationer, föreläsningar och möjligheter att knyta nya kontakter.
Dagen inleddes med en introduktion av Mikael Risberg, utbildningsledare för Hållbar energiteknik-programmet och Marcus Öhman, examinator för huvudkursen. Därefter tog studenterna vid med presentationer av sina projekt, som utvecklats i nära samarbete med företag och organisationer.
– HET-dagen möjliggör för studenterna i alla årskurser att se den röda-tråden i programmet samt synliggöra vilka spännande karriärmöjligheter dom har efter examen, konstaterar Mikael Risberg.
Under dagen presenterades tre projekt för åhörarna. Ett av de presenterade projekten undersökte hur framtidens Campus Luleå kan försörjas med hållbar energi, med förslag på lösningar som solceller, geoenergi och fjärrvärme för att skapa energieffektiva byggnader med låg klimatpåverkan. För studenterna August Petersson och Emil Eskeby har projektet varit lärorikt.
– Det här blir en förstudie som lägger grunden för kommande arbete, med ett tydligt underlag kring vilka metoder som är värda att fokusera på, säger August Petersson.
Emil Eskeby konstaterar att arbetsformen med skarpa projekt varit utvecklande.
– Jämfört med en vanlig teoretisk kurs har vi varit självständiga men på ett väldigt konstruktivt sätt.
David Fröberg och Johan Arnalid presenterade sitt projekt om nuläge och framtidsscenarier för vätgas i norra Sverige
Ett annat projekt hade visualiserat nuläge och framtidsscenarier för vätgas i norra Sverige med en analys av energibehov, teknikutveckling och markanvändning för att stödja regionens industriella omställning. Johan Arnalid, som arbetat med projektet berättar.
– Vätgas kommer spela en avgörande roll i framtiden. Vår analys visar att den nödvändiga produktionen kräver omfattande markytor och samverkan mellan olika aktörer, vilket kommer att kräva en bred dialog över regionala och nationella gränser.
Det sista projektet fokuserade på flödesmätningar i hydraulturbiner, där studenterna Philip Räihä, Felix Thorgren och Samuel Carling använde avancerad CFD-modellering för att analysera och förbättra en ny mätmetod.
Efter lunch tog alumner från HET-programmet plats på scenen för att dela erfarenheter från arbetslivet. Emma Marklund från Sweco och Jimmy Sehlberg från SCA diskuterade sina respektive roller inom hållbar energiutveckling, medan Jim Allansson, doktorand i energiteknik, gav en inblick i livet som doktorand.
Under eftermiddagen bjöds deltagarna på en postersession ackompanjerat av fika och diskussioner. Dagen avslutades med en middag på STUK, där studenter och alumner fick möjlighet att mingla och utbyta erfarenheter.