Christina Allard och Dag Avango som leder projektet tillsammans.
5 december 2024
The Arctic Six Chair resulterade i miljonprojekt
Tidigare i höstas beviljades Luleå tekniska universitet medel om 41,1 miljoner kronor ur Riksbankens Jubileumsfond för ett forskningsprogram om historiska markkonflikter i norra Sverige. Det är första gången som Luleå tekniska universitet, och Avdelningen för samhällsvetenskap, beviljas ett RJ-program. The Arctic Six samarbetsprogram Arctic Six Chairs har bidragit till denna framgång.
– Genom min position som Arctic Six Chair har jag haft möjlighet att koordinera en så kvalificerad ansökan som krävs för ett RJ-program, säger Christina Allard, professor i rättsvetenskap.
Kraven för att beviljas ett RJ-program ur Riksbankens Jubileumsfond är högt ställda. Beviljande av projektansökan kräver en ”gemensam och väl sammanhållen forskningsuppgift inom samhällsvetenskap och humaniora som en grupp kvalificerade forskare med anknytning till Sverige utför under en längre tid.” samt ”en mycket kvalificerad forskningsmiljö eller forskarnätverk med hög kompetens hos forskarna och forskningsledaren.” I vanliga fall är det bara de allra största svenska universiteten som beviljas ett RJ-program.
Sex nordiska universitet samarbetar
The Arctic Six är en samarbetsorganisation för sex universitet i Sverige, Norge och Finland i frågor som rör det europeiska Arktis: Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Uleåborgs universitet, Lapplands universitet, UiT Norges arktiske universitet och nyligen även Nord universitet. Tanken är att de seniora forskare som innehar en Chair ska arbeta för att utveckla nya eller befintliga forsknings- och utbildningssamarbeten mellan ett eller flera medlemsuniversitet, och framför allt att söka externa medel för sådan samverkan. Christina Allard innehar en Arctic Six Chair sedan 2022.
– Att få en ansökan om RJ-program beviljad kräver inte bara att man faktiskt lever upp till fondens kriterier. Det kräver omfattande samordning mellan deltagande forskare inom olika discipliner för att kunna ”värka fram” en väl formulerad ansökan på en helt annan nivå än en vanlig projektansökan. Den tid jag fick avsatt inom ramen för min Chair var en förutsättning för att det skulle vara möjligt.
God tvärvetenskaplig miljö
Under sin tid som Chair har hon även lett forskarnätverket och samarbetet i NORSIL – ”The Nordic Research Network for Sámi and Indigenous Peoples Law” där hon arrangerat mindre konferenser på aktuella teman. Det nätverket bidrog till att hon kunde göra en bra ansökan till Riksdagens Jubileumsfond.
Christina Allard lyfter gärna den goda tvärvetenskapliga forskningsmiljön som Luleå tekniska universitet har inom samhällsvetenskap.
– Vi är tillräckligt få för att vi ska kunna avhandla forskningsidéer och annat över en kopp kaffe. Vi har stark forskning inom alla discipliner, men vi lider lite av jantelagen här uppe. Vi borde bli bättre på att visa hur duktiga vi är. Att vara en Arctic Six Chair ger en bättre plattform för att skapa eller fördjupa redan existerande samarbeten inom de Arktiska universiteten – särskilt för att landa lite större pengar. Utan externa medel avstannar sådana samarbeten efter ett tag annars.
Kontakt
Christina Allard
- Professor, Meriterad lärare
- 0920-491379
- christina.allard@ltu.se
- Christina Allard
Dag Avango
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491573
- dag.avango@ltu.se
- Dag Avango