
Niklas Olsson. Foto: Fredrik Sundvall / FotoINorr
9 december 2024
Simulatorträning ger bättre lokförare
Simulatorträning som komplement till träning i en riktig hytt förbättrar lokförares kompetens vilket minskar antalet tillbud och olyckor samt ökar punktligheten i tågtrafiken. Det visar en ny avhandling i arbetsvetenskap.
Avhandlingens författare, Niklas Olsson är själv ursprungligen lokförare och jobbade under många år som lärare på en lokförarutbildning. När företaget han var anställd på, som ett av de första företag i Sverige, köpte en lokförarsimulator år 2016, väcktes han intresse för hur effektiv simulatorn är som träningsverktyg.
I Sverige används företrädesvis så kallade lågrealistiska simulatorer. Sådana simulatorer består inte av en realistisk miljö i form av en fysisk modell av en förarhytt. Det är helt vanliga datorer med särskild mjukvara installerad samt kompletterande körspakar som kopplas till en extern skärm för vyn utanför.
– Risken för att begå misstag minskar om lokföraren har en god situationsmedvetenhet vilket innebär att ha en förståelse för vad som sker i en given situation. Rätt använd kan simulatorträning stärka situationsmedvetenheten, förklarar Niklas Olsson.
Använd oftare simulatorer
En oerfaren lokförare gör av förklarliga skäl fler misstag än en erfaren. Grundutbildningen för en lokförare omfattar 20 veckors praktik på ett riktigt tåg. I en webbaserad enkät med knappt 100 svarande undersöker han hur ofta 43 olika situationer förväntas inträffa och därmed tränas under praktiken. Resultaten visar att blivande lokförare inte får tillräcklig träning i avvikande situationer. Niklas Olsson menar därför att simulatorer bör användas i större utsträckning för sådana situationer.
– Fördelen med simulatorträning är att du kan upprepa en viss situation många gånger i en säker miljö. Repetition är oerhört viktigt för att lära sig hantera särfallen.
Trots att low-fidelity simulatorer skiljer sig väsentligt från en verklig förarhytt visar avhandlingen att det finns ett samband mellan lokförares prestation under verklig tågkörning, mätt genom handledarbetyg från elva veckors praktik, och prestation i ett 45 minuters simulatortest, där antalet förarfel mättes. Totalt undersöktes 34 lokförarelever.
Uppmärksamhet på plankorsningar
Även erfarna lokförare kan göra misstag. Det beror ofta på att de blir distraherade av en eller flera informationskällor. Det blir allt vanligare med autonoma och invändiga informationssystem i hytten, och därför fler skärmar. Sådana system har många fördelar men de påverkar lokförarens uppmärksamhet på vad som händer utanför hytten. Det europeiska systemet (ERTMS) kräver mer uppmärksamhet från lokföraren än det svenska (ATC). Niklas Olsson menar därför att även erfarna lokförare har nytta av att simulatoröva situationer som kräver uppmärksamhet på den yttre miljön, särskilt vid plankorsningar och stationer där mycket folk rör sig. Uppmärksamhet på rätt plats minskar risken för misstag och kan rädda liv
– Ett viktigt resultat är att min avhandling visar att low-fidelity simulatorer är ett verktyg som kan mäta faktisk lokförarkunskap vid examination och anställning.