12 december 2024
Universitetet förstärker ledningsstrukturen med rådgivande organ
I maj 2024 inrättade Luleå tekniska universitetet sex olika rektorsråd. Dessa fungerar som strategiskt-operativa plattformar för att främja universitetets övergripande mål och visioner. Rektorsråden har en rådgivande roll gentemot rektorsfunktionen och rapporterar till rektor.
Inrättningen av råden förändrar ledningsstrukturen på lärosätet, en struktur som varit intakt sedan lärosätet var hälften så stort. Förändringen är ett sätt att förstärka ledningsstrukturen för att få fart på olika frågor. Prorektor Pär Weihed samt vicerektorerna Sara Thorgren och Charlotte Wiberg är ordförande och driver rektorsråden.
– När universitetet inrättade dessa råd har vi har vi utgått från de viktiga komponenter som karaktäriserar ett forskningstungt lärosäte. Råden är just rådgivande i strategiskt-operativa frågor som inte är på samma nivå som rektors strategiska råd. Alla sex råd fångar sådant som antingen kan tas vidare till rektors strategiska råd eller sådant som kan beredas inför rektorsbeslut. Frågor kan så klart beröra flera råd och då stämmer vi av mellan oss för att se var frågan passar bäst eller om den bör beredas i fler än ett råd, berättar Pär Weihed.
I rektors forskningsråd sitter till exempel alla prefekter och dekaner, och Charlotte Wiberg, vicerektor för forskning och samverkan, är ordförande. Rektors forskningsråd jobbar bland annat för att få ett mer ändamålsenligt forskningsstöd.
Vi är ett tekniskt universitet så därför vill vi ge bästa förutsättning för vår forskning genom att även ha ett rektorsråd för forskningsinfrastruktur.
– Vi är ett forsknings- och tekniktungt lärosäte som är externfinansierat. Det bygger på att vi i hög utsträckning har ”top of the line” infrastruktur. Vi har medvetet börjat positionera oss med de andra tekniktunga lärosätena inom forskningsinfrastruktur och är en del av URFI, universitetens referensgrupp för forskningsinfrastruktur. Vi är också med i huvudmannarådets lärosäten där de tio största lärosätena är med, vi har en speciell roll till Vetenskapsrådet och vi ingår i många strategiska samarbeten, berättar Pär Weihed som är ordförande för rektors forskningsinfrastrukturråd.
Internationalisering är en av sex huvudstrategier för universitetet och här finns det mer att göra, berättar Pär Weihed som är ordförande för rektors internationaliseringsråd.
– Vi är inte bäst i klassen vad gäller internationalisering. Vi behöver bli bättre både vad gäller utbildnings- och forskningssidan. Detta är en del av universitetets vision och när vi tittar på strategiskt arbete kring internationella samarbeten så kan vi göra bättre saker. Vi vill få hit fler internationella studenter och skicka ut fler studenter i världen. Så vi har en förbättringspotential här.
Rektors utbildningsråd behandlar lärosätesövergripande utbildningsfrågor. Sara Thorgren, vicerektor för utbildning och kvalitet, tillika ordförande i utbildningsrådet, utvecklar.
– Här fanns det ett tomrum för lärosätesövergripande utbildningsfrågor. I utbildningsrådet sitter prodekaner, huvudansvariga utbildningsledare, studentrepresentanter och handläggarstöd, vilka tillsammans har en bred erfarenhetsbas. I rektors utbildningsråd jobbar vi just nu med översynen av utbildningsledningsfunktionen som finns på respektive institution. Vi tittar på hur dess arbetsuppgifter, ansvarsfördelning och befogenheter kan tydliggöras. Det är en viktig fråga som lämpar sig särskilt väl för utbildningsrådet.
I forskning och utbildning ingår det även att samverka med det omgivande samhället och samverkan är ett av universitetets ledord. I alla råden fångas frågor upp som fyller någon sorts samarbete. Dock har det funnits ett organisatoriskt tomrum där strategiska frågor om samverkan, som tidigare legat på rektorsfunktionen, nu kan samlas i ett samverkansråd som leds av Charlotte Wiberg.
– Vi har många strategiska partners och samarbeten. Detta har styrts och letts av ledningen generellt, men genom att inrätta detta råd kan vi fokusera ännu mer kraftfullt på samverkan och fånga frågor som är av mer strategisk karaktär. Hur ska partnerskap se ut och vidareutvecklas? Detta är ett jättestort stöd till vicerektorsrollen som har samverkan i sin portfölj, säger Charlotte Wiberg.
Rektors kvalitetsråd beskriver Sara Thorgren som ett råd med både brett och snävt perspektiv. I kvalitetsrådet, som har funnits innan de övriga rektorsråden inrättades, behandlas frågor som rör universitetets kvalitetssystem för både utbildning och forskning.
– Rektors kvalitetsråd gör årligen en kvalitetsrapport där vi tittar över delar som ingår i systemet och följer upp med viss statistisk och ger förslag till rektor på åtgärder. Dessa går då in i verksamhetsplaneringen för nästa år. Däremellan så hanterar vi olika frågor som rör kvalitetssystemet.
Hur kan vi mäta och utvärdera hur denna ledningsförändring med rektorsråd? En parameter blir att se hur mycket friktion det uppstår jämfört med tidigare, berättar Pär Weihed.
– Hur smidigt går denna förändring och hur snabbt kan vi anpassa oss till detta nya arbetssätt? Vi har diskuterat detta mycket och på några års sikt kan vi se hur mycket friktion vi har runtomkring oss.
– Nu ska vi få råden att fungera och bygga team, som lär känna varandra och kan fylla de organisatoriska tomrum som tidigare funnits inom dessa områden, avslutar Sara Thorgren.