
16 december 2024
Trygga patienter återhämtar sig bättre efter ortopedisk dagkirurgi
Känslan av trygghet hos patienter som genomgår ortopedisk dagkirurgi kan spela en viktig roll för deras återhämtning. Det visar en ny avhandling i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet.
Studien bygger på intervjuer där patienter berättar om sina upplevelser. De som kände sig trygga beskriver att tydlig information och närvarande vårdpersonal skapade lugn och förtroende. En patient uttryckte: ”Det var så skönt när sköterskan stannade kvar och förklarade steg för steg vad som skulle hända. Det gjorde att jag vågade slappna av.”
Men för de som upplevde otrygghet såg situationen annorlunda ut. Brist på information eller känslan av att inte bli lyssnad på ökade stress och oro, vilket försvårade återhämtningen. Detta kan leda till att patienter blir mindre benägna att följa vårdplanen eller känner sig osäkra på om de vågar söka vård igen i framtiden.
– Att känna sig trygg handlar inte bara om att vara fysiskt säker, utan också om att bli sedd, hörd och behandlad som en individ. Det är en känsla som kan minska oro och främja återhämtningen, säger Fanny Larsson, nybliven doktor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet.
Trygghet främjar läkning
Forskningen visar att upplevd trygghet bidrar till minskad oro och stress, vilket i sin tur kan främja kroppens läkningsprocess, förbättra patientens förmåga att följa vårdplanen och stärka deras tillit till vården. Detta skapar bättre förutsättningar för en snabbare och smidigare återhämtning efter operationen. Förutsättningar för trygghet i samband med ortopedisk dagkirurgi är att patienterna får möjlighet till delaktighet och tydlig, lättförståelig information om vad som ska hända, både före och efter ingreppet. Att patienterna känner att de har viss kontroll över situationen är också viktigt, liksom att vårdpersonalen visar närvaro och engagemang.
Personcentrerad vård, där patientens egna behov och önskemål står i centrum, framhävs som ett sätt att bygga denna trygghet.
– När vårdpersonalen är närvarande, både fysiskt och emotionellt, skapas en miljö där patienterna känner sig sedda vilket kan bidra till upplevd trygghet vilket i förlängningen kan påverka deras återhämtning, säger Fanny Larsson.
Kontakt
Fanny Larsson
- Universitetslektor
- 0920-491619
- fanny.larsson@ltu.se
- Fanny Larsson