19 december 2024
Stipendier till innovativa examensarbeten om grön omställning
För andra året mottar ingenjörsstudenter 50 000 kronor vardera från Sveriges Ingenjörers Miljöfond, vars examensarbete bedöms ha särskilt stor vetenskaplig potential och möjlighet till praktisk tillämpning inom grön omställning.
De som tilldelats stipendierna är studenter inom Luleå tekniska universitets civilingenjörsprogram väg- och vattenbyggnad, hållbar process och kemiteknik, arkitektur, industriell ekonomi - innovation och strategisk affärsutveckling, hållbar energiteknik med inriktning vind och vatten, hållbar process- och kemiteknik, metallurgi, naturresursteknik – miljö och vatten, maskinteknik samt teknisk fysik och elektroteknik.
– Jag är imponerad av våra civilingenjörsstudenter som har visat upp innovativa examensprojekt med stor potential för framtida utveckling. Tack vare stipendierna från Miljöfonden får de nu möjlighet att tillämpa sina kunskaper i viktiga projekt för den gröna omställningen redan innan de avslutar sin utbildning, säger Per Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet.
Innovativa examensarbeten
Bland de examensarbeten som får ta del av medlen finns en rad innovativa projekt. Bland annat handlar ett om att utveckla nya affärsmodeller för laddningsinfrastruktur vid havsbaserade vindkraftparker. Ett annat projekt undersöker möjligheten att använda syreöverskott från Stegra för att motverka övergödning i närliggande områden och ett tredje kommer utforska naturbaserade lösningar för att reglera extrema dagvattenflöden i urbana miljöer
Studenterna kommer att få ett särskilt stöd från universitetets innovationskontor för att hjälpa med att identifiera möjligheter och konceptualisera idéerna. I mitten av projekttiden hålls en workshop och i juni hålls en slutpresentation där stipendiaterna presenterar resultaten av examensarbetena.
Om Sveriges Ingenjörers Miljöfond
Sveriges Ingenjörer förvaltar Stiftelsen Sveriges Ingenjörers Miljöfond (Miljöfonden) med årliga anslag från Swedbanks Humanfond. Stiftelsens ändamål är att främja projekt som syftar till att förbättra den fysiska miljön i Sverige och dess närområde. Sveriges Ingenjörer är ett fackförbund och intresseorganisation för landets högskoleutbildade ingenjörer med 169 000 ingenjörsmedlemmar. Organisationen bygger på medlemsinflytande och är demokratisk. Visionen är att medlemmarna utvecklar framtidens hållbara samhälle.
Samarbetet mellan Luleå tekniska universitet och Sveriges Ingenjörer om riktade stipendier till examensprojekt av ingenjörsstudenter, löper under tre år och omfattar totalt 1,5 miljon kronor. Nästa tillfälle att söka stipendier är den 1 oktober till 30 oktober 2025.