
6 februari 2025
Skapar miljövänliga produkter med innovativ 3D-teknik
Luleå tekniska universitet deltar i det nylanserade projektet BIO-2-PRINT, där utvecklingen av avancerade polymerkompositmaterial med hjälp av 3D-printing står i fokus. Projektet syftar till att minska miljöpåverkan och skapa innovativa produktionslösningar för en grönare framtid.
I projektet samarbetar ledande forskare och industriella partners för att utveckla nya material och metoder för additiv tillverkning. Genom att använda hållbara råmaterial och banbrytande tillverkningstekniker utforskar de hur prestandan hos polymerkompositmaterial kan förbättras, samtidigt som produktionen optimeras för att möta framtidens krav inom branscher som fordonsindustrin och medicinsk teknik.
– Med projektet BIO-2-PRINT tar vi ett steg mot en grönare industri där avancerade polymerkompositmaterial spelar en central roll, säger Roberts Joffe, professor i polymera kompositmaterial vid Luleå tekniska universitet.
Forskningen bygger på en kombination av teoretiska studier, praktiska experiment och simuleringar. Målet är att utveckla material med förbättrade mekaniska egenskaper som samtidigt är mer hållbara och resurseffektiva. Genom att optimera processerna för 3D-print banar projektet väg för nya lösningar inom flera branscher.
– Genom att kombinera innovativa 3D-printningstekniker med hållbara material utvecklar vi verktyg för framtidens industri, säger Roberts Joffe.

Roberts Joffe, professor i polymerkompositmaterial vid Luleå tekniska universitet.
Genom att utveckla nya produktionsmetoder bidrar projektet till att stärka industrins konkurrenskraft och främja en hållbar samhällsutveckling. Resultaten från projektet, som pågår mellan 2025 och 2027 och finansieras av EU:s Interreg Northern Periphery and Arctic-program med medfinansiering från Region Norrbotten, kan bli en viktig pusselbit i arbetet för en framtid där teknologisk innovation och miljöansvar går hand i hand.
– Forskningen ger oss verktyg inte bara för att förbättra materialens prestanda utan också för att på sikt minska vår miljöpåverkan, säger Roberts Joffe.
Projektets huvudpartner: Centria University of Applied Sciences Oy (Finland)
Projektpartners: FUTURECAST (Irland), Munster Technological University (Irland), Innomost Oy (Finland), Luleå tekniska universitet (Sverige), Umeå universitet (Sverige)
Kontakt
Roberts Joffe
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491940
- roberts.joffe@ltu.se
- Roberts Joffe