
Thomas Aiglsperger, biträdande professor i tillämpad geokemi och vetenskaplig ledare för CAMM.
7 februari 2025
Restprodukter blir resurser i framtidens gruv- och metallindustri
Från och med 2025 får Centrum för avancerad gruvteknik och metallurgi (CAMM) vid Luleå tekniska universitet ökade resurser för att vidareutveckla sin forskning kring hållbar gruvdrift och metallutvinning. CAMM lyfts fram som en viktig arena för forskning i regeringens forsknings- och innovationsproposition. Satsningen fokuserar på att minska industrins miljöpåverkan och skapa lösningar för en mer cirkulär och fossilfri produktion av kritiska metaller.
– Med den här finansieringen kan vi stärka vårt arbete för att minska koldioxidutsläpp och utveckla fossilfri metallproduktion. Vi tittar på hur el och biobaserade bränslen kan ersätta fossila bränslen i utvinningsprocesser, säger Thomas Aiglsperger, vetenskaplig ledare för CAMM.
Forskning för framtidens metallproduktion
Forskningen vid Luleå tekniska universitet sträcker sig längre än att bara ersätta fossila bränslen. En stor del av arbetet handlar om att effektivisera återvinning och utnyttja restprodukter från industrin för att skapa ett mer cirkulärt materialflöde. De nya resurserna kommer att möjliggöra en utökning av pågående projekt samt lanseringen av nya initiativ, särskilt inom utforskning och återvinning av metaller som litium och kobolt, vilka är avgörande för utvecklingen av grön energiteknik.
– Det är viktigt att vi investerar i forskning på låg TRL-nivå (Technology Readiness Level), eftersom det ger oss utrymme att testa innovativa idéer som kan förändra branschen på lång sikt, säger Thomas Aiglsperger.
Utmaningar och internationella samarbeten
Men även om forskningscentret står inför stora möjligheter, finns det fortfarande utmaningar som måste lösas för att nå sina mål. Bland dessa återfinns bland annat laboratorieutrymmen och svårigheter att rekrytera internationella forskare på grund av visumproblem.
För att säkerställa en hållbar och stabil tillgång på kritiska metaller, som är avgörande för grön energi och teknologi, ser CAMM internationella samarbeten som en central del av lösningen.
– Genom att samarbeta med resursrika länder och andra forskningsaktörer vill vi bygga robustare leveranskedjor och främja globala hållbarhetslösningar som gynnar både industrin och miljön, säger Thomas Aiglsperger.
En brygga mellan forskning och industri
En av målsättningarna är att fungera som en plattform där forskning, industri och offentliga aktörer kan samarbeta för att påskynda omställningen till en fossilfri och hållbar gruv- och metallindustri. Redan har forskningen gett industrin bättre verktyg för att förutse och hantera miljöpåverkan vid gruvdrift.
– Vi hoppas att vi genom samverkan kan skala upp våra lösningar och göra dem tillgängliga för fler aktörer i industrin, säger Aiglsperger.
Fakta
CAMM har fem centrala forskningsområden längs gruvvärdekedjan:
- Prospektering
- Gruvdrift
- Mineralbearbetning
- Metallurgi
- Miljö
I forsknings- och innovationspropositionen lyfts Centrum för avancerad gruvteknik och metallurgi (CAMM) vid Luleå tekniska universitet fram som en viktig arena för riktad grundforskning i Sverige och får långsiktig finansiering. Regeringen vill stärka forskningen inom kritiska och strategiska metaller och mineraler ytterligare, ett viktigt område för den gröna omställningen och strategiskt viktigt för Sverige.
I budgetpropositionen för 2025 avsätts 30 miljoner kronor 2025 till Luleå tekniska universitet för forskning inom området. Därefter beräknas 30 miljoner kronor 2026, 35 miljoner kronor 2027 och 50 miljoner kronor 2028.
Kontakt
Thomas Aiglsperger
- Biträdande professor
- 0920-491016
- thomas.aiglsperger@ltu.se
- Thomas Aiglsperger