
7 februari 2025
Utvecklar hållbar återvinning av glasfiberkompositer
Luleå tekniska universitet är en viktig aktör i ett internationellt forskningsprojekt som syftar till att utveckla cirkulära lösningar för återvinning av glasfiberarmerad plast (GFRP). Ett kompositmaterial som används i bland annat vindkraftverk, båtar och fordon. Genom att återvinna och återanvända materialet kan både miljöpåverkan och resursförbrukning minskas.
Den ökande användningen av GFRP har lett till stora utmaningar när produkterna når slutet av sin livslängd. Ett enda vindkraftverk kan generera upp till 55 ton GFRP-avfall, och i många länder saknas effektiva återvinningslösningar. Genom att etablera en transnationell värdekedja för återvinning strävar projektet efter att skapa hållbara och ekonomiskt gångbara lösningar.
– Vi vill skapa en cirkulär process där glasfiber och harts kan återvinnas och återanvändas i nya produkter. Det minskar behovet av att utvinna nya råmaterial och minskar avfallet avsevärt, säger Roberts Joffe, professor i polymera kompositmaterial vid Luleå tekniska universitet.
Från avfall till resurs
Projektet, som heter Glass Fibre Composite Recycling for Sustainable Future, kommer att testa flera återvinningsmetoder med särskilt fokus på att anpassa befintlig infrastruktur för insamling och hantering av GFRP-avfall. En metod är att använda materialet i cementproduktion, medan en annan bygger på solvolys – en kemisk process som möjliggör återvinning av både glasfiber och harts för ny produktion.
– Genom att kombinera olika teknologier och samarbeta med industrin kan vi hitta praktiska och skalbara lösningar för hantering av GFRP-avfall, säger Roberts Joffe.

Roberts Joffe, professor i polymera kompositmaterial vid Luleå tekniska universitet.
Internationellt samarbete för en hållbar framtid
Projektet genomförs i samarbete med universitet, företag och organisationer från sex länder runt Östersjön. Genom att dra nytta av erfarenheter från Finland och Danmark, som redan har utvecklat återvinningsmetoder, kan arbetet påskyndas och skalas upp. Resultaten kommer att sammanställas i en handbok med riktlinjer och bästa praxis för vindkrafts-, avfalls-, cement- och kompositindustrin samt för beslutsfattare.
Projektet finansieras av EU:s Interreg Baltic Sea Region-program (2025–2027) och syftar till att skapa en långsiktig och hållbar återvinningsmodell för GFRP.
– Att etablera cirkulära värdekedjor kräver samarbete mellan forskning, industri och myndigheter. Genom att samordna insatser över hela Östersjöregionen kan vi skapa lösningar som både är hållbara och ekonomiskt gångbara, avslutar Roberts Joffe.
Projektets huvudpartner: Centria University of Applied Sciences Oy (Finland)
Projektpartners: Finnish Plastics Industries Federation (Finland), Lithuanian Energy Agency (Litauen), Waste Management Association of Latvia (Lettland), State Environmental Service of the Republic of Latvia (Lettland), Muovipoli Ltd (Finland), Riga Technical University (Lettland), Aarhus University (Danmark), Luleå tekniska universitet (Sverige), Podcomp AB (Sverige), Noma Resins Ltd (Polen), Lithuanian Wind Power Association (Litauen)
Kontakt
Roberts Joffe
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491940
- roberts.joffe@ltu.se
- Roberts Joffe