
Representanter för Campus totalförsvar med rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn och landshövding Lotta Finstorp i mitten.
13 februari 2025
Campus totalförsvar tar fart
Totalförsvaret är en högaktuell fråga och landets lärosäten ska bidra med utbildning och forskning via Campus totalförsvar. Intresset är stort och i dagarna har representanter för samarbetet samlats i Luleå för att staka ut vägen framåt. Nu ökar också regeringen sin finansiering från tio till 17 miljoner kronor per år 2025–2027.
Campus totalförsvar är ett initiativ av Försvarshögskolan, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet. I höstas startade de tre lärosätena arbetet med stöd från KK-stiftelsen och från och med i år finansierar regeringen samarbetet. Ett samarbete där nu majoriteten av Sveriges lärosäten ingår, totalt 35 högskolor och universitet från norr till söder.
– Regeringen avsatte först 30 miljoner kronor under en treårsperiod och har nu ökat finansieringen till drygt 50 miljoner. Det visar att det här är en prioriterad fråga och att Sveriges lärosäten har en viktig roll i totalförsvaret, säger Pernilla Tingvall, Luleå tekniska universitets koordinator för Campus totalförsvar.
Lanserar webbplats med utbildningsutbud
Campus totalförsvar ska bidra till kompetensförsörjningen och kunskapsutvecklingen av totalförsvaret genom bland annat skräddarsydda utbildningar.
– Till veckan lanserar vi en webbplats där bland annat utbildningsutbudet av uppdragsutbildningar, fristående kurser och masterutbildningar presenteras. Vi erbjuder även en föreläsningsserie, berättar Pernilla Tingvall.
Utbildningsutbudet kommer att fortsätta utvecklas i samverkan med näringsliv, myndigheter och civilsamhälle. Under mötet i Luleå deltog landshövding Lotta Finstorp som också är civilområdeschef för Norra civilområdet. Landshövdingen välkomnade satsningen på Campus totalförsvar och lyfte vikten av att höja kunskapsnivån inom beredskapsfrågor genom ett lättillgängligt och validerat utbildningsutbud.
Inom Campus totalförsvar pågår också arbete med att samordna ny forskning och innovation i ett antal utpekade kunskapsområden. Luleå tekniska universitet leder arbetet för området Arktis, säkerhet och rymd.
Vad är totalförsvar?
Totalförsvaret är benämningen på all den samhällsviktiga verksamhet som ska bedrivas i händelse av höjd beredskap och krig. Totalförsvaret består av två delar – den militära och den civila. Det civila försvaret utgörs av enskilda personer, myndigheter, företag och organisationer. Tillsammans ska dessa aktörer se till att samhället kan fortsätta att fungera även i höjd beredskap och krig genom att bland annat värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna, upprätthålla en nödvändig försörjning, samt bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.