
Ritning över hur ytan kan komma att se ut framöver
13 februari 2025
En studentfokuserad restaurangmiljö – och en namntävling för framtiden
Genom en omfattande undersökning och en workshop med studentrepresentanter och kårerna har vi samlat era synpunkter på hur centrumrestaurangytan på Campus Luleå bör utvecklas. Resultatet är tydligt – ni vill ha en levande, flexibel och trivsam miljö som fungerar lika bra för studier som för sociala möten.
Med dessa insikter arbetar vi och Akademiska Hus nu för att skapa en plats som både förbättrar en tidigare mindre optimal lokal och svarar mot era behov. Dessutom bjuder vi in till en namntävling för att skapa en identitet för den nya miljön – vad ska platsen heta?
Här kan ni bidra!
Som ett led i utvecklingen lanserar vi en namntävling för att skapa en identitet för den nya miljön. Vi ser fram emot era kreativa förslag på vad platsen ska heta! Vinnande förslaget belönas med en LTU-hoodie.
Juryn består av styrgruppen för projektet:
Maria Lundgren (Universitetsdirektör), Mia Oldenburg, Pär Weihed (Prorektor), Robert Byström (Akademiska Hus), Rikard Paulsson (Akademiska Hus), Charlotta Johansson (Prefekt SBN), Fredrik Edfast, Andrea Luciani (Arkitektur SBN) och Oscar Gamez Bohorquez (Arkitektur SBN).
Dialogen med er studenter har gett oss ett antal viktiga insikter och riktlinjer framöver. Nu kommer renoveringen påbörjas inom kort och vi längtar efter att kunna presentera en helt ny centrumrestaurangyta under 2025.
Viktiga insikter och riktlinjer
- En yta som sätter studenten i fokus.
Ni vill ha en miljö som fungerar under fler timmar under dagen, där ni kan kombinera studier och socialt umgänge. I stället för en traditionell restaurang med studieplatser ska ytan formas som studieplatser där det även finns möjlighet att äta och fika. - Variation och flexibilitet
En viktig aspekt är att skapa mindre rumsligheter och varierad möblering. Det ska finnas en avskiljbar del för representativa luncher samt en flexibel yta för både studier, mat samt bokade evenemang. Lättflyttad möblering ger möjlighet att anpassa den flexibla ytan efter behov. - En trivsam och inspirerande miljö
För att skapa en inbjudande atmosfär är det viktigt med inslag av grönska och naturliga material som trä och textilgardiner. Ljudmiljön ska vara anpassad för både samtal och koncentration, och belysningen ska stödja olika aktiviteter. - Mat och tillgänglighet
Utöver en restaurangaktör som serverar lunch och fika behövs ett mikroland för studenter och personal med medhavd mat. Det finns även en önskan om att ytan kan användas under hela dagen och kvällen. - Trygghet och samverkan
Miljön ska kännas trygg och välkomnande. Det blir en passage mellan byggnaderna B och Beta för att ytterligare förstärka flöden och användningen av ytan.

Så kan dispositionen av nya centrumrestaurangytan se ut.